2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Most Magyarország is tehet a környezetért: álljunk ki a pálmaolaj üzemanyagként való felhasználása ellen

A pálmaolaj üzemanyagként történő növekvő mértékű felhasználása ahhoz vezet, hogy hatalmas mennyiségű üvegházhatású gáz jut a légkörbe, és a kis termetű elefántok és az orangutánok élőhelyének jelentős része is megszűnőben van. Európa megnövekedett pálmaolajéhsége miatt Indonéziában és Malajziában hatalmas esőerdők felégetésével, és tőzeglápok lecsapolásával nyernek új pálmaolajfa termőterületeket.

Csaknem ötszörösére nőtt közel tíz év alatt a környezetpusztító pálmaolaj mennyisége az üzemanyagokban egy uniós jogszabály hatására. A Levegő Munkacsoport a weboldalán közzétett cikkben arról számolt be, hogy hivatalos levélben kérte a magyar kormánytól, hogy az európai energiaügyi miniszterek ülésén álljon ki azért, hogy a pálmaolajból készített üzemanyag ne számítson megújuló energiaforrásnak.

Az Európába importált pálmaolaj több mint felét használják fel üzemanyagként dízelhajtású személy- és teherautók. A megújuló energiákról szóló, most felülvizsgálat alatt lévő irányelv hatására

a 2008. évi 825 000 tonnáról 2017-re 3,9 millió tonnára nőtt az üzemanyagként felhasznált pálmaolaj mennyisége az EU-ban.

Európa növekvő pálmaolajéhségének kielégítésére új termőterületekre volt szükség, amelyeknek a kialakítása hatalmas esőerdők felégetésével, és tőzeglápok lecsapolásával járt Indonéziában és Malajziában.

Erdőégetés Indonéziában Fotó: bilaterals.org

Így nemcsak hatalmas mennyiségű üvegházhatású gáz jutott a légkörbe, hanem megsemmisült a kis termetű elefántok és az orangutánok élőhelyének jelentős része is.

Szakértői számítások szerint csak Borneó és Szumátra szigetén 50 000 orangután halálához vezetett a pálmaföldek kialakítása.

Borneói orangután Fotó: flickr.com

Ezért kérte a Levegő Munkacsoport, hogy a magyar kormány támogassa az orangutánok pusztításának leállítását is szolgáló uniós szabályozást az energiaügyi miniszterek június 11-i ülésén. A Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek írt levelében a civil szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy

az esőerdők kiirtásával járó pálmaolaj-előállítás háromszor annyi üvegházhatású gázzal dúsítja légkört, mint az általa helyettesített fosszilis eredetű gázolaj.

Ugyanakkor a bioüzemanyagok egy másik fajtája, a bioetanol, ha például kukoricából vagy cukornádból állítják elő, kevesebb szén-dioxiddal dúsítja a légkört, mint az általa helyettesített benzin. Magyarországon, illetve általában Európában évtizedek óta mezőgazdasági művelés alatt álló területeken termesztik, itt tehát nem merülhet föl a vetésterület kialakításával járó olyan kár, mint a pálmaolajnál.

Az árstatisztikák azt mutatják, hogy a bioetanol előállítása az élelmiszer-biztonságot sem veszélyezteti. Ezért azt is kérte a Levegő Munkacsoport, hogy a magyar kormány álljon ki azért, hogy az irányelv a bioetanolt továbbra is ismerje el megújuló üzemanyagként.

Neked ajánljuk
Aktivisták emberiség elleni bűnökért vonnák felelősségre Jair Bolsonarót Hagymások ültetése ősszel (videó) A föld altalajára is hatással van a klímaváltozás, de még keveset tudunk a következményekről Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam