2019. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az asztrobiológusok szerint az idegen civilizációkat is elpusztíthatja a klímaváltozás

A Rochesteri Egyetem asztrobiológusai egy nemrég elvégzett tanulmány során különböző matematikai modellek segítségével szimulálták, miként alakulhatnak ki, illetve tűnhetnek el a különböző földi civilizációk, amelyek szépen lassan felélik saját égitestjük természeti tartalékait.

A kísérlet során négy forgatókönyvet vettek számításba, ezekből három elég rosszul sült el, ugyanis kis túlzással világvége lett belőle. 

A modellek létrehozásában az egyik kipusztult húsvét-szigeti bennszülött törzs kulcsszerepet játszott Fotó: pixabay.com

Mind a négy esetben az intelligens populáció népessége gyarapodni kezdett, ezzel együtt viszont nőtt a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége is, valamint az átlaghőmérséklet is emelkedett, és a túlélés is nehezebb lett.

Csakis egyetlen esetben lett hepiend a vége, amikor idejében jött a felismerés, hogy csak akkor élhetik túl, ha áttérnek a fenntartható fejlődés útvonalára. A másik három esetben a kihalás várt az intelligens fajra.

A modellek létrehozásában az egyik kipusztult húsvét-szigeti bennszülött törzs kulcsszerepet játszott, mert a tudósok szerint a közösség kihalását a természeti erőforrások mondhatni teljes kiaknázása okozta –

a szigetlakók ugyanis annyira kimerítették a föld nyújtotta lehetőségeket, hogy már nem tudott elegendő termést adni.

Reméljük, ez nem fog nagyban megismétlődni.

Neked ajánljuk
Kezdhetünk hozzászokni a szélsőséges időjáráshoz Közel 35 fokot mértek az északi sarkkörnél Súlyos időjárási fenyegetés érint szinte minden második magyart Tiszta ruha, vegyszerek nélkül? Egyszerűsítsük együtt az életünket
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam