2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mértékletesség vagy innováció: Hogyan ne pusztítsuk el a bolygónkat?

Ha a Föld véges, az emberi mohóság meg végtelen, akkor minden valószínűség szerint előbb-utóbb elpusztulunk – fogalmazhatnánk át kicsit sarkosra Thomas Malthus lelkész-közgazdász kétszáz éves jóslatát. Akkor még egymilliárdan voltunk a Földön, negyven év múlva meg várhatóan tízmilliárdan leszünk. Hogyan is tudna ennyi embert eltartani ez a bolygó?

Charles C. Mann amerikai tudományos újságíró két végletesen eltérő megoldást ütköztet The Wizard and the Prophet (A varázsló és a próféta) című, idén, angolul megjelent könyvében. Az egyik oldalon ott vannak a varázslók, akik az innovációt és a radikális technológiai változást hirdetik. A másik oldalon vannak a próféták, akik az emberi önmegtartóztatásban látják a megoldást, és óva intenek attól, hogy beleavatkozzunk a természet körfogásába. A szerző a két oldalt a XX. század két nagy hatású, bár nem közismert tudósának életén és munkásságán keresztül mutatja be.

Vogt, a próféta

A könyvbeli próféta William Vogt ornitológus, a modern környezetvédelmi mozgalmak atyja. Az 1940-es években azzal a feladattal küldték Peruba, hogy dolgozzon ki egy megoldást a helyi kormoránpopuláció csökkenésének megállítására, mivel a madarak ürüléke értékes talajtrágyának számít.

Vogt felismerte, hogy a madárpopuláció változását a szardellák számának átmeneti csökkenése okozza, aminek viszont az időjárás ciklikussága, az El Niño jelenség adja meg a magyarázatát.

Vogt ugyanakkor a guanótermelők bánatára arra jutott, hogy mégsem szabad beavatkozni a folyamatba, mert különben felborulna a szardellák és a madarak közti törékeny egyensúly. 1948-as sikerkönyve ezt az egyensúlyi koncepciót vitte tovább, de immáron a bolygó elpusztulását vetítette előre, amennyiben nem állítjuk le sürgősen az emberi túlfogyasztást és túlszaporodást. A későbbiekben Vogt egyre inkább úgy érezte, hogy nem értik meg vagy nem veszik komolyan apokaliptikus jóslatait. 1968-ban öngyilkos lett, így pont nem élte meg a globális környezetvédelmi mozgalmak ekkor kezdődő felfutását, amelyek üzeneteire oly nagy hatással volt.

William Vogt 1950-ben Fotó: Wikipedia Commons

Borlaug, a varázsló

A könyv másik főhőse a varázsló, Norman Borlaug amerikai mezőgazdász, akinek a növénynemesítésben elért eredményei vezettek el az úgynevezett zöld forradalomhoz. Borlaug az 1940-es években a Rockefeller alapítvány megbízásából utazott Mexikóba, hogy segítsen a helyi mezőgazdaság felfuttatásában. Arra jutott, hogy szükség volna egy olyan búzafajtára, ami magas terméshozamú, és ellenáll a betegségeknek, főként a szárrozsdának. Így aztán kísérletezni kezdett: hatezer fajta búzát keresztezett, míg fel nem fedezett egy olyan törpenövésű fajt, aminek hatszoros a terméshozama a korábban használt fajtához képest. Néhány évvel később már az egész ország az általa nemesített búzafajtát használta.

Norman Borlaug 2004-ben Fotó: Wikipedia Commons

Ezek után Borlaug Indiában és Pakisztánban segített sikerre vinni a hasonló kísérleteket. Munkáját 1970-ben Nobel-békedíjjal jutalmazták, miután a fejlődő országokban addigra egymilliárd embernek elegendő extra élelem termeléséhez vezetett az általa elősegített mezőgazdasági forradalom. Borlaug 2009-ben bekövetkezett haláláig elkötelezetten érvelt a mezőgazdasági termelékenység növelésének szükségszerűsége, így például a génmódosított növények elterjesztése mellett.

Kinek van igaza, a prófétának vagy a varázslónak?

A két főhősön kívül a könyv számos további tudós életét és munkásságát mutatja be, négy nagy téma köré szervezve. Ezek a termőföld, az ivóvíz, az energiakészletek szűkössége, illetve a klímaváltozás. Mind a négy téma esetében az a kérdés, hogy az adott erőforrás szűkössége-sérülékenysége milyen gátat jelent az emberiségnek, és erre milyen megoldási javaslatok merültek fel.

A teljes cikk a lenti linken olvasható tovább.

Neked ajánljuk
Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk 2021-ben kilőtt a fejlett államok szén-dioxid-kibocsátása Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam