2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem országhoz kötöttek a környezetvédelmi problémák

„Szerencsés helyzetben vagyunk Magyarországon, mivel kiváló ökológiai adottságokkal rendelkezünk. Ezeket az adottságokat azonban nem kihasználnunk kell, hanem felelősségteljesen bánnunk velük.” Nagy István agrárminiszter ezen szavai a visegrádi négyek (V4) környezetvédelmi találkozóján hangzottak el. A miniszter azt is elmondta, hogy milyen alapvető és új környezetvédelmi jogszabályok fognak születni.

„Bízom benne, hogy a többi országgal együttesen, közös célunk lehet a fenntartható fejlődés elveinek követése, a biodiverzitást veszélyeztető és a klímaváltozást kiváltó tényezők kiküszöbölése, hiszen ezek nemcsak a mi életminőségünket, hanem a következő generációk létfeltételeit is meghatározzák” – tette hozzá.

A környezeti folyamatok társadalmi, gazdasági összefüggéseit és hatásait felismerve a környezetügy kiemelt stratégiai kérdéssé vált. Ezt a nemzetközi környezettudományi és környezetpolitikai együttműködés fejlődése is jelzi.

A hazai környezetpolitika kiemelt célja, hogy az ország gazdasági fejlődése a természeti erőforrások és értékek megőrzése, valamint fenntartható hasznosítása mellett menjen végbe,

továbbá érvényre jusson az Alaptörvényben megfogalmazott egészséges környezethez való jog.

Nagy István kiemelte: a kormány elköteleződését számos kormányzati dokumentum és az azokban megfogalmazott feladatok megvalósítása bizonyítja. A teljesség igénye nélkül: Nemzeti Fenntartható Fejlődés Keretstratégia, Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégia, Nemzeti Környezetvédelmi Programok, a biológiai sokféleség megőrzésének nemzeti stratégiája, Országos Hulladékgazdálkodási Terv.

A további tervek között szerepel

az állami génmegőrzési tevékenység-, a hazai natúrpark hálózat megerősítése, a Fűts okosan kampány folytatása, a tájvédelmet szabályozó első hazai jogszabály megalkotása.

Az Európai Unió körforgásos gazdaság javaslatcsomagjára vonatkozóan Cselekvési Terv készül a feladatok pontos meghatározása, végrehajtása és ütemezése érdekében.

„Fontos, hogy a környezetvédelem területén szerzett tapasztalatainkat, eredményeinket és esetleg kudarcainkat, folyamatosan megosszuk egymással, állandó legyen a párbeszéd a közép-európai térség országai között” – hangsúlyozta az agrárminiszter.

Neked ajánljuk
A parlagon hagyott földek is segíthetnék a klíma ügyét Rekordmeleg szeptember van mögöttünk A klímaváltozás kedvez a talaj­eróziónak Lehet egy eldobható pelenka fenntartható? Elképesztő mennyiségű apró műanyagot juttatunk a környezetbe
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam