2019. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Átírhatja a francia alkotmányt a klímaváltozás

Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter szerdán közölte: a környezetvédelmet szeretné az alkotmány első cikkelyébe foglalni a francia kormány – a környezetvédő szervezetek szerint ez erős jelkép lenne a Föld védelméhez.

„Az első cikkely lesz (…) Személy szerint azt szeretném, hogy a környezet, az éghajlat és a biodiverzitás is szerepeljen, azt is szeretném, hogy az energiaforrások végessége is benne legyen, de ez jogi problémát okoz, így azért nem olyan egyszerű az egész” – mondta a tárcavezető a nyugat-franciaországi Bretagne régióban Emmanuel Macron államfővel tett látogatásán.

Emmanuel Macron francia elnök (jobbra) és Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter Fotó: MTI/EPA/Thorsten Wagner

A várható alkotmánymódosítás bemutatásakor áprilisban Édouard Philippe miniszterelnök még azt jelezte, hogy az alkotmánymódosító törvénytervezetben mindenképpen szerepelni fog az éghajlatváltozás elleni küzdelem a 34. cikkelyben, de ezt a környezetvédő szervezetek nem tartották eléggé korlátozó jellegűnek. Álláspontjuk szerint a köztársaság alapelveit kimondó első cikkelybe kell foglalni a környezetvédelmet, ami erős jelkép lenne, és lehetőséget biztosítana hatékony jogi eszközök megteremtésére.

Neked ajánljuk
Környezeti és klímaváltozási szükséghelyzetről fogadott el állásfoglalást a brit parlament Megjelent a Nemzeti energia- és klímaterv tervezete Csökkentené a szénlábnyomát? Ideje törölni a felesleges e-maileket! Élő Bolygónk mobilapp: neked fejlesztve! Ember és természet fesztiválja Gödöllőn
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam