2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Súlyosan alulbecsülték az amerikai metánkibocsátást

Az Egyesült Államok kormánya alulbecsülte a globális felmelegedést okozó gáz nem kívánt kibocsátásának mértékét, amiért elsősorban a hibás berendezések tehetők felelőssé. Az amerikai kőolaj- és gázipar metánkibocsátása a Nature című lapban megjelent tanulmány szerint 60 százalékkal felülmúlja a korábbi becsléseket.

A Nature írása szerint az évente elszivárgó 13 millió tonna metán nemcsak a klímaváltozás miatt kellemetlen, az ipar is évente 2 milliárd dollár bevételtől esik el. A Coloradói Egyetem tanulmányból pedig az derül ki, hogy mindezért az ipar a felelős, a kibocsátott szénhidrogén többsége a berendezések hibája, szivárgások és más működési rendellenességek miatt kerül a levegőbe.

A szivárgások környezeti hatása 2015-ben nagyjából ugyanakkora volt, mint az összes amerikai széntüzelésű erőmű szén-dioxid-kibocsátásának környezeti hatása az adott évben.

Fotó: noaa.gov

„Ez a tanulmány az eddig legjobb számítás a kőolaj- és gázipari tevékenység környezeti hatásáról az Egyesült Államokban. Tízévnyi kutatás eredménye, a tudósok a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal és a CIRES Környezetkutató Intézet vezetésével végezték munkájukat” – mondta Jeff Peischl, a CIRES tudósa.

Tizenhat kutatóintézet szakemberei hat kőolaj- és gázkitermelő mező 400 olajkútjánál, folyóknál lévő létesítményeknél végeztek méréseket, mértek továbbá tartályoknál, szelepeknél és más berendezéseknél, valamint légi felméréseket is végeztek az olaj- és gázipari infrastruktúráról.

Metán: telített szénhidrogén, kisebb mennyiségben van jelen a természetben, mint a szén-dioxid, de felmelegedést okozó hatása annak több mint 80-szorosa a kibocsátás első 20 évében.

A szén-dioxid után a metán a második fő oka a globális felmelegedésnek – az elmúlt 250 évben több mint kétszeresére nőtt a légköri metán mennyisége.

A szakemberek szerint a szivárgó berendezések kijavítása és a metán véletlen kibocsátásának megszüntetése hatékonyan orvosolhatná a problémát.

Neked ajánljuk
Átadták a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjakat Kritikákat váltott ki a karbonsemlegesként hirdetett katari világbajnokság Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam