2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Haszonállatokra cserélik a gyereklányokat Afrikában

Fokozatosan növekszik a gyermekházasságok száma a háború sújtotta Dél-Szudánban és a szárazság sújtotta Kenyában. A túlélés érdekében sok szülő tehenekért és kecskékért adja férjhez lányait – közölte a Girls Not Brides nevű, a fiatal lányok jogait védő szervezet, amely szerint a klímaváltozás okozta nehézségek is okai a helyzet súlyosbodásának.

A világon Afrika kilenc országában házasítják meg a legtöbb kiskorút, aminek hátterében általában hagyományok, családi kapcsolatok, házasságon kívüli terhesség vagy szegénység áll,

a jogvédő csoport szerint azonban a régóta zajló konfliktusok és a klímaváltozás is hozzájárult a gyerekházasságok számának növekedéséhez.

Az ENSZ adatai szerint Dél-Szudánban a 18 éven aluli lányoknak immár 52 százalékát adták férjhez, míg 2010-ben ez az arány még csak 40 százalék volt.

Fotó: Human Rights Watch/John Robinson

A szülők nagy része a gazdasági nehézségek miatt dönt úgy, hogy megpróbálja csökkenteni az „éhes szájak számát”, és adják házasságra gyereklányaikat. Bár a világon fokozatosan csökken a gyermekházasságok száma, évente még mindig 12 millió kiskorú lányt adnak férjhez, aminek katasztrofális következménye van egészségük és iskolázottságuk szempontjából.

Dél-Szudánban 2013 óta tart a polgárháború, milliók váltak földönfutóvá, miközben az infláció és a olajtermelés visszaesése miatt ugyancsak milliókat sújt éhínség.

A konfliktussal járó gazdasági nehézségek miatt a lányok „ára” is felment: békeidőben átlagosan 30 tehenet „ér” egy lánygyermek, manapság viszont akár 300 tehenet is kézhez kaphatnak hozományként.

Kenyában a masai és samburu félnomád népcsoportok számos tagja cserélte el lánygyermekét haszonállatokra a tavalyi szárazság miatt, amely hatalmas pusztítást végzett az állatállományban. Mivel a kecskék száma csökkent, a szülők már négy-öt jószágért kiházasítják gyermekeiket.

A kiházasításnak is vannak különböző időszakai, amikor „megéri” a fiatal lányokat férjhez adni. Szárazság idején sokkal nagyobb a hozomány, ráadásul sokkal nagyobb annak esélye, hogy lányt a szülőknél jóval tehetősebb férj fogja eltartani.

Neked ajánljuk
Klímavészhelyzetet hirdetett Hawaii Peking is felveszi a kesztyűt a klímaváltozás ellen Erősebb klímavédelmi kötelezettségvállalásban egyezett meg Peking és Washington Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam