2019. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Illegális kínai gyárak miatt csúszhat az ózonréteg regenerálódása

Amerikai kutatók májusban megjelent tanulmánya szerint ismét növekedésnek indult egy évekkel ezelőtt betiltott, az ózonrétegre veszélyt jelentő szennyező anyag mennyisége. A tudósok azt valószínűsítették, hogy a szennyezés Kelet-Ázsiából származik, és illegálisan működő, például hűtőgépeket gyártó gyárak lehetnek a felelősek érte.

A tanulmány emlékeztet rá: a szennyezést okozó CFC-11 nevű ipari gázt (freont) műanyag szigetelőhabok készítésénél használják, például hűtők gyártásánál. Az eddig legsikeresebbnek tartott klímavédelmi megállapodásban, az 1989-ben hatályba lépett montreali jegyzőkönyvben tiltották be a gáz használatát, 2010-es céldátummal.

A CFC-11 újra növekedésnek indult mennyisége akadályozza, hogy az ózonréteg visszanyerje eredeti szintjét, amelyet korábban a század közepére vártak, a mostani felfedezés viszont egy évtizeddel is eltolhatja a regenerációt.

Miből készül egy hűtőszekrény? Fotó: epa.gov

Az ózonrétegnek amiatt van óriási jelentősége, mert megvédi az embereket és a növényeket a nap ultraibolya sugárzásától.

A tanulmány publikálása után egy hónappal a New York Times írt arról, hogy helyszíni interjúk és hivatalos dokumentumok alapján sikerült feltárnia a titokzatos szennyezés rejtélyét.

Hirdetőtáblák hűtőszekrényeket hirdetnek egy helyi gyárból Xingfu egyik utcáján Fotó: The New York Times/Gilles Sabrie

A gyanús jelek egy kínai iparvárosba vezettek Santung tartományban, Pekingtől nem messze, Xingfuba.

A lap több helyi gyárossal is beszélt, és többen megerősítették: a kicsi, kezdetleges eszközökkel felszerelt gyáraikban továbbra is használják a betiltott anyagot.

Neked ajánljuk
Budapesten is több ezren vonultak a klímáért Ceglédbercel, az első magyar okosfalu Az Amazon is felvillanyozza a flottáját Emlékezetünkben már biztosan megőrizzük Óriási érdeklődés övezi a Budapesti Víz Világtalálkozót
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam