2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Illegális kínai gyárak miatt csúszhat az ózonréteg regenerálódása

Amerikai kutatók májusban megjelent tanulmánya szerint ismét növekedésnek indult egy évekkel ezelőtt betiltott, az ózonrétegre veszélyt jelentő szennyező anyag mennyisége. A tudósok azt valószínűsítették, hogy a szennyezés Kelet-Ázsiából származik, és illegálisan működő, például hűtőgépeket gyártó gyárak lehetnek a felelősek érte.

A tanulmány emlékeztet rá: a szennyezést okozó CFC-11 nevű ipari gázt (freont) műanyag szigetelőhabok készítésénél használják, például hűtők gyártásánál. Az eddig legsikeresebbnek tartott klímavédelmi megállapodásban, az 1989-ben hatályba lépett montreali jegyzőkönyvben tiltották be a gáz használatát, 2010-es céldátummal.

A CFC-11 újra növekedésnek indult mennyisége akadályozza, hogy az ózonréteg visszanyerje eredeti szintjét, amelyet korábban a század közepére vártak, a mostani felfedezés viszont egy évtizeddel is eltolhatja a regenerációt.

Miből készül egy hűtőszekrény? Fotó: epa.gov

Az ózonrétegnek amiatt van óriási jelentősége, mert megvédi az embereket és a növényeket a nap ultraibolya sugárzásától.

A tanulmány publikálása után egy hónappal a New York Times írt arról, hogy helyszíni interjúk és hivatalos dokumentumok alapján sikerült feltárnia a titokzatos szennyezés rejtélyét.

Hirdetőtáblák hűtőszekrényeket hirdetnek egy helyi gyárból Xingfu egyik utcáján Fotó: The New York Times/Gilles Sabrie

A gyanús jelek egy kínai iparvárosba vezettek Santung tartományban, Pekingtől nem messze, Xingfuba.

A lap több helyi gyárossal is beszélt, és többen megerősítették: a kicsi, kezdetleges eszközökkel felszerelt gyáraikban továbbra is használják a betiltott anyagot.

Neked ajánljuk
Négy évtizede először csökkent a szén-dioxid-kibocsátás Indiában A kibocsátás lassulása mellett is újabb rekordszintre nőtt a légkör szén-dioxid-koncentrációja májusban Min kéne változtatnunk, hogy hosszú távon, érdemben csökkenjen a kibocsátásunk? Füstbe ment egy rossz szokás A pálmaolaj vagy a betiltása a kevésbé fenntartható?
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam