2021. június 22., Paulina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar tanácsadó segíti az USA korábbi alelnökének klímaharcát

Al Gore, az Egyesült Államok korábbi alelnöke, Nobel-békedíjas politikus klímatudatosság növelésére indított programjának háromnapos berlini eseményére hívta meg szakértőnek Ürge-Vorsatz Dianát, a Közép-európai Egyetem professzorát.

A politikus háromórás előadást tartott 700 fős hallgatóságnak az éghajlatváltozás okairól és hatásairól, valamint arról, mit tudunk tenni ellene – tájékoztatta Ürge-Vorsatz Diana az InfoRádiót. Délután a két tudományos tanácsadójával – köztük a magyar professzorral – válogattak ki tízet az előadásról írásban beadott kérdésekből, melyeket csütörtökön megválaszoltak.

Al Gore volt amerikai alelnök, Nobel-békedíjas környezetvédelmi aktivista előadást tart az ENSZ 23. nemzetközi klímakonferenciáján (COP 23) a bonni Klíma Akcióközpontban 2017. november 10-én Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Ürge-Vorsatz Diana elmondta:

a legtöbb kérdés a gyakorlati megoldásokra vonatkozott.

Egyesek az iránt érdeklődtek, hogy nincs-e olyan gond a megújuló energiaforrásokkal, hosszú távon a hulladék elhelyezésével, vagy azzal, hogy sok ritka nyersanyagot kell felhasználni az akkumulátorok gyártásához. De azt is kérdezték, hogy mindenkit el lehet-e látni alternatív erőforrásokkal. A szakértő hozzátette: érkezett kérdés a párizsi klímaegyezményről is, hogy segítségével megelőzhető-e a klímakatasztrófa.

Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) éghajlati és energiapolitikai kutatócsoportjának vezetője előadást tart a Piac és Profit üzleti magazin Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014 címmel megrendezett budapesti konferenciáján 2014. november 19-én
Fotó: MTI/Kovács Attila

A professzor szerint Al Gore „talán mindenkinél hatásosabban tudja megmutatni az éghajlatválasztás hatásait, és hogy ez mennyire ijesztő. Teszi mindezt tudományosan megalapozottan."

Ürge-Vorsatz Diana azt is elmondta, informális felkérést kapott arra, hogy a folytatásban is együtt dolgozzon Al Gore-ral és csapatával – ennek egyeztetése a későbbiekben várható.

Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A tengerkutatás korai úttörői segítenek feltérképezni a klímaváltozás következményeit A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt A belga bíróság szerint az elégtelen klímapolitika az emberi jogok megsértését jelenti Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz!
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam