2019. július 23., Lenke
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az amerikaiak többsége más NASA-irányvonalat akar?

A Donald Trump kedvére átalakított NASA elsődleges célja, hogy a világűrben is Amerika legyen az első. Az ehhez vezető út Mike Pence alelnök áprilisi beszéde szerint az, hogy 1972 óta először ismét embert küldjenek a Holdra, majd elsőként hódítsák meg a Marsot. A lakosság többsége szerint viszont a Föld éghajlatának ellenőrzése, és a bolygót veszélyeztető aszteroidák és más objektumok megfigyelése kell előnyt élvezzen.

A Pew Research Center (PRC) reprezentatív felmérése szerint az amerikaiak túlnyomó többsége nem kér a populista űrversenyből: bár 72 százalékuk egyetért azzal, hogy az Egyesült Államoknak vezető szerepet kell játszania a világűr felfedezésében, csak 13 százalékuk tartja az űrügynökség kiemelten fontos céljának, hogy embereket küldjön a Holdra, 18 százalékuk pedig azt, hogy a Marsra utazzanak az amerikai űrhajósok.

Trump klímapolitikája ellen tüntetők 2017 tavaszán, a „People's Climate March (PCM)” 2014 óta évente megtartott országos tüntetéssorozatának washingtoni helyszínén Fotó: flickr.com

Ezzel szemben az amerikaiak 62 százaléka szerint a NASA legfőbb feladatai közé tartozik

a Földet veszélyeztető aszteroidák és egyéb objektumok megfigyelése, a legnagyobb arányban (63 százalék) pedig a bolygó éghajlati rendszerének ellenőrzését tartják prioritást élvező célnak.

Utóbbi azért is fontos, mert a NASA új vezetője, Jim Bridenstine szinte teljes politikai pályafutása során tagadta a klímaváltozást.

A NASA-főnök már hisz a klímaváltozásban, de ennyi nem elég

Ugyan Bridenstine 2018 májusában azt mondta, hogy nézetei megváltoztak, és már teljes mértékben elfogadja, hogy létezik az emberi cselekvés okozta klímaváltozás, ez a gyakorlatban szinte semmit nem jelent, a kormány álláspontja változatlan.

Egy márciusban aláírt költségvetési megállapodásban már nem szerepelt a NASA Carbon Monitoring System (CMS) nevű programjának évi 10 millió dolláros támogatása (ami egyébként elenyésző hányada az űrhivatal teljes költségvetésének). A CMS az űrügynökség számos, az üvegházhatású gázokat mérő kutatásának eredményét gyűjtötte egybe, így

nagy felbontású modelleken keresztül tudták megfigyelni, hogyan áramlik a szén-dioxid a földön, a bioszférában, az óceánokban vagy az atmoszférában, ezzel pedig hatékonyabban tudtak választ adni az olyan kihívásokra, mint a klímaváltozás vagy a földterületekkel való gazdálkodás változása.

Fotó: cmsflux.jpl.nasa.gov

A NASA egyik szóvivője szerint a meglévő támogatásokat még felhasználhatják a CMS kutatói, de új összegek kifizetésére már nem lesz lehetőség.

A NASA költségvetése pont a népakarat ellenkezőjét tükrözi

A NASA 2018-as költségvetésének (19,1 milliárd dollár) legnagyobb részét, évi 4 milliárd dollárt a mélyűri repülésre tervezett Orion űrhajó, annak hordozórakétája, és az egész kilövőállomás fejlesztésére szánják. A NASA emberes felfedezéseit támogató műveletei 8,6 milliárd dollárt tesznek ki, míg az 5,4 milliárd dollárból működő tudományos részleg ugyan az előző évhez képest több pénzből gazdálkodhat, de az emelések pont a földtudományi programokat nem érintették.

„Igen meglepőnek találtuk az eredményeket” – mondta az Ars Technicának a kutatás vezetője, Cary Funk. A meglepődés nem véletlen, az emberes űrmissziók mindig is a NASA működésének leglátványosabb eseményei voltak, és az ügynökség kommunikációjában is egyre nagyobb szerepet kaptak az utóbbi időben a tervezett Hold- és Mars-küldetések.

A közvélemény-kutatás során 2541 amerikai állampolgárt kérdeztek meg március 27. és április 9. között, a minta a teljes amerikai felnőtt lakosságra reprezentatív.

Neked ajánljuk
Csak holdkóros álom, vagy a megmenekülésünk útja? Hatalmas lelkesedéssel fogadták David Attenborough-t a Glastonbury Fesztiválon (videókkal) Aggasztó légköri jelenségek a világító felhők létrejöttében 644 kilométeres hatótávval érkezhet a Cadillac villany-SUV-je Ámulatba ejtő ékszerek számítógép-alkatrészekből
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam