2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy egész évre az arktiszi jégbe fagyasztanak egy német kutatóhajót

Az északi-sarkvidéki tengeri jég foglya lesz jövő ősztől egy egész éven át a Polarstern nevű német kutatóhajó. A kutatók nem tudják pontosan, hogy milyen útvonalat fog bejárni a hajó, de reményeik szerint a zord arktiszi tél folyamán gyűjtött adatok révén új információkat nyernek a klímaváltozásról.

„A különböző földrajzi szélességek éghajlatának alakulását erősen befolyásolja az Északi-sarkvidék klímája” – mondta Markus Rex, a potsdami Alfred Wegener Intézet (AWI) munkatársa, hozzátéve, hogy az új kutatás során a légkör, a jég és az óceán közötti kölcsönhatások változásaira fognak fókuszálni.

A Polarstern Fotó: maritime-executive.com/DLR

Az Északi-sarkvidéken a világ más tájaihoz képest gyorsabban emelkedik az átlaghőmérséklet.

A Mosaic nevű projektet, amelynek költsége több mint 120 millió euró, és amely a tervek szerint jövő ősszel indul, egy csaknem 125 évvel ezelőtti küldetés inspirálta.

Az első Fram-expedíció 1893-1986 között Fotó: http://frammuseum.no

Fridtjof Nansen Nobel-békedíjas norvég tudós, sarkkutató és diplomata 1893 és 1896 között sodródott hajójával, a Frammal a jégbe zárva az Északi-sarkvidéken. Azóta sem próbálkoztak hasonló expedícióval.

A Fram a jégben Fotó: http://frammuseum.no
Neked ajánljuk
A véltnél gyorsabban melegszik a Föld A környezetátalakítás is több ezer éves emberi hagyomány Új szigeteket fedeztek fel a Jeges-tengerben – gleccserolvadás után A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam