2021. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már elindult a korábban jósolt klímamigráció

Az éghajlatváltozás az élőlények harmadát közvetlenül fenyegeti, és már ma hátrányosan befolyásolja egymilliárd ember életét. Az Éghajlati Valóság program öt év után ismét Európában tartotta képzését.

Al Gore 2000-ben indította útjára Éghajlati Valóság című előadássorozatát, melynek feldolgozásából készült a Kellemetlen igazság (An Inconvenient Truth) címet viselő Oscar-díjas dokumentumfilm. Munkássága elismeréseként Gore 2007-ben az IPCC-vel megosztva nyerte el a Nobel-díjat. A Nobel-bizottság szerint a film jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az éghajlatváltozás kérdése nagy nyilvánosságot kapjon.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái „Még nem késő” jelentésű feliratot helyeztek ki a párizsi Eiffel-toronyra 2007. január 29-én. Azon a napon, amikor a világ minden tájáról érkezett több mint ötszáz tudós kezdte meg Párizsban a globális felmelegedés következő öt évben várható mértékének meghatározásáról szóló jelentés véglegesítését Fotó: MTI/EPA/Pierre Gleizes

Az Éghajlati Valóság program legutóbbi képzését június 26. és 28. között tartották Berlinben, ahol Al Gore kiemelte a klímaváltozás Európára gyakorolt hatásait. Elemzései szerint a klímaváltozás az ökológiai, környezeti, gazdasági, egészségi és életminőségi problémák mellett a világban zajló politikai változásokhoz is hozzájárult.

A jelenlegi európai migrációs válság számos összetevője között a klímaváltozás is fontos paraméter. A korábban megjósolt klímamigráció már elindult, és ha nem teszünk a klímaváltozás ellen, az további súlyos politikai és migrációs nyomást fejt majd ki Európára.

„Az IPCC kutatói megállapították, hogy az éghajlatváltozás az élőlények harmadát közvetlenül fenyegeti, és már ma hátrányosan befolyásolja egymilliárd ember életét – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke, aki szintén részt vett a berlini rendezvényen. –

Kimutatták azt is, hogy az éghajlatvédelemre fordított kiadások sokszorosan megtérülnek.

Ezt támasztják alá Ürge-Vorsatz Diana legújabb kutatási eredményei is, amelyek szerint a világ épületeinek korszerűsítése nemcsak jelentős mértékben hozzájárulhat az ambiciózus klímacélok eléréséhez, hanem nagy részük tisztán nyereséges is. Az ilyen beruházások a lakosság egészségi állapotát is javítják, és fokozzák az energiabiztonságot” – tette hozzá.

Az Éghajlati Valóság programról részletes tájékoztatás található (angol nyelven) a https://www.climaterealityproject.org/ honlapon.

Neked ajánljuk
Globális vészhelyzetnek nyilvánította a klímaváltozást Szingapúr Így változtak a világunkat fenyegető globális kockázatok Mintha csak egy félresiklott cirkuszi előadás nézői lennénk... Iparművészeti alkotások a fenntarthatóság jegyében – onine kiállítás Gyökeres változásokat hoz az ingatlanpiacon a klímaváltozás
Tovább a forrásra: weborvos.hu
Vissza
Hírfolyam