2019. augusztus 23., Bence
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy autó módosította az időjárási rekordot

Skócia, Wales és Észak-Írország is a legmelegebb júniusán van túl. A térséget erőteljes hőhullám vette uralma alá június végén, július elején. Skóciában új melegrekord született, de néhány nap múlva törölték egy furcsa ok miatt.

Június 28-án 33,2 °C-ot mértek a skóciai Motherwellben a Strathclyde Parkban, de

számos helyen mértek még 30 °C körüli csúcsértékeket, melyek felvették a versenyt a 30-as években mért rekordokkal.

Eddig ebben semmi meglepő nincs, ugyanis folyamatosan hallunk újabb és újabb hőmérsékleti rekordokról. Viszont van egy csavar a történetben.

Fotó: weather-forecast.com

Az első vizsgálat után hitelesnek találták a mért értéket a valós természeti körülményeket ismerve. Azonban ebben az esetben is jött az alapos vizsgálat, melynek során esetleges meghibásodást vagy külső befolyásoló tényezőt kerestek. Ekkor derült ki, hogy egy

járó motorral parkoló jármű túl közel állt a mérőműszerhez,

így tehát nem időjáráshoz kapcsolódó tényező befolyásolta aznap a mérést. Emiatt érvényteleníteni kellett ezt az értéket, de ez mit sem von le a rendkívüli hőhullám erejéből, mely az adott időszakban a Brit-szigetek térségét sújtotta.

Ennek köszönhetően maradt a korábbi rekord, melyet 2003. augusztus 9-én mértek a skóciai Greycrookban, akkor 32,9 °C-ig emelkedett a hőmérő higanyszála.

Neked ajánljuk
Egyetlen nap alatt több mint 200 millió fát ültettek Etiópiában Újabb hőhullámmal küzd Európa A klímaváltozás áldozata lehet a burgonya 300 kapszulából egy kétkerekű A trendi cipők is lehetnek fenntarthatók
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam