2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudod, hogy mekkora gond a globális felmelegedés?

A Nature Geoscience-ben megjelent új tanulmány szerint a globális felmelegedés mértéke kétszer nagyobb lehet a korábban feltételezettnél.
A tengerszint pedig hat méterrel is megemelkedhet, ha a globális átlaghőmérséklet 2 Celsius-fokkal nő.

A tanulmányt egy 17 országból származó kutatócsoport készítette, és publikálták észrevételeiket a Nature Geoscience új számában. A megfigyeléseken alapuló bizonyítékok az elmúlt 3,5 millió évből származnak, amikor a felmelegedés mértéke 0,5-2 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a XIX. században az iparosodás előtt. Azt is bemutatták, hogy a sarkvidéki jégtakaróknak mekkora területe olvadhat el.

A múlt melegebb periódusainak vizsgálata arra utal, hogy számos gyorsító mechanizmus – amit a mai klímamodellek figyelmen kívül hagynak – hosszú távon megnöveli a felmelegedés mértékét, ráadásul a mai klímamodelleken túlmutató mértékben.

Ebből viszont az következik, hogy a 2 Celsius-fokos emelkedést megelőző szénkibocsátási tervek jóval alacsonyabbak lehetnek a véltnél, ami kisebb hibahatárt szab a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célkitűzéseknek.

A kutatók három felmelegedési periódust vizsgáltak:

  • az 5000-9000 évvel ezelőtti holocén korszak hőmérsékleti maximumát;
  • a legutóbbi, 129-116 ezer évvel ezelőtti jégkorszakot;
  • a 3,3 millió évvel ezelőtti közép-pliocén korszakot.

Az első két periódusban a felmelegedés kiszámítható változásokat okozott a Föld légkörében, míg a közép-pliocén korszakban a szén-dioxid légköri koncentrációja 350-450 ppm (milliomod rész) volt – nagyjából annyi, mint manapság.

A grafikonon jól kivehető a kis jégkorszak időszaka is Fotó: hu.wikipedia.org

A sarkvidéki jégből, üledékrétegekből, fosszilis maradványokból vett minták, valamint a modern paleoklimatikus eljárások alapján a kutatók rekonstruálták az éghajlati változások hatásait. Ezeket összevetve meggyőző bizonyítékot kapunk arról, hogy milyen lenne a Föld éghajlata, ha az éghajlat stabilizálódna.

Ugyanakkor a bolygó ma gyorsabban melegszik, mint az említett periódusokban bármikor, mivel a szén-dioxid-kibocsátás mértéke továbbra is nő. Ha ma leállítanánk minden károsanyag-kibocsátást, akkor is évszázadokig tartana, mire elérnénk az egyensúlyi helyzetet.

A felmelegedés mélyre ható változásokat okozott a Föld ökoszisztémájában. Az antarktiszi és a grönlandi jégsapkák sokkal kisebbek voltak; a tengerszint legalább hat méterrel volt magasabb; a tengeri planktonok átrendezték az óceánok élővilágát; az erdők és tundrák 200 kilométerrel feljebb húzódtak; a Szahara zöldellő környezet volt.

Mindössze 2 Celsius-fokos felmelegedéssel – és talán már 1,5 Celsius-fokossal is – jelentős, mélyreható változások következhetnek be a Földön. Számíthatunk rá, hogy a tengerszint-emelkedés visszafordíthatatlan lesz a századfordulóra, és ez a világ népességére, infrastruktúrájára és gazdaságára is komoly hatással lesz.

A mai klímamodellek ezeket a hatásokat általában alábecsülik, mert a rövid távú hatásokra koncentrálnak. Ez a kutatás viszont erőteljes felhívás a cselekvésre. A tanulság az, hogy

ha a világ vezetői nem tesznek valamit a kibocsátással kapcsolatban, a globális felmelegedés az egész bolygónkat és az egész életvitelünket felboríthatja – és nemcsak erre az évszázadra, hanem azon túl is.

Shutterstock
Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam