2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ferenc pápa fogadta a vatikáni környezetvédelmi konferencia résztvevőit

Július 5-én és 6-án a vatikáni szinódusi aulában nemzetközi konferenciát tartottak Ferenc pápa „Laudato si’” kezdetű enciklikájáról, a környezetvédelem terén mérföldkőnek számító egyházi dokumentum megjelenésének harmadik évfordulóján. Ferenc pápa szerint a társadalom minden rétege tehet azért, hogy elősegítsék az átfogó ökológiai kultúra és gyakorlat megvalósítását.

Annak a valós veszélynek az elkerüléséhez, hogy törmeléket, sivatagokat és szemetet hagyjunk a következő nemzedékekre, az átfogó ökológia szerinti szerves és összehangolt cselekvésre van szükség.

A pápa beszédében utalt a COP24 csúcstalálkozóra, amelyet decemberben tartanak Lengyelországban, mondván, hogy mérföldkő lehet a 2015-ös párizsi egyezmény által kijelölt úton, bár a gyakorlatba ültetéséhez sokat kell még tenni.

A kormányok tegyenek erőfeszítéseket vállalásaik betartására, hogy elkerülhetők legyenek a klímaválság legsúlyosabb következményei.

Fotó: Vatican News

Ebben a folyamatban nemcsak az államoknak kell lépéseket tenniük, hanem a helyi hatóságoknak, a civil társadalom csoportjainak, valamint a gazdasági és vallási intézményeknek is, hogy

elősegítsék az átfogó ökológiai kultúra és gyakorlat megvalósítását.

A pápa annak a reményének adott hangot, hogy az olyan események, mint a San Franciscóban szeptember 12-14. között megtartandó klíma-csúcstalálkozó megfelelő válaszokat kínálnak fel a globális cselekvés érdekében. A Szentatya kiemelte továbbá, hogy a pénzügyi intézményeknek is fontos szerepe van a környezetvédelemben. A pénzügyi paradigmákat meg kell változtatni, hogy azok az átfogó emberi fejlődést segítsék elő.

A nemzetközi szervezetek, mint a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank elősegíthetnek hatékony reformokat egy befogadóbb és fenntarthatóbb fejlődés érdekében.

Ferenc pápa szerint a vallások, különösen a keresztény egyházak kulcsszerepet játszanak az ökológiai megtérés támogatásában és ösztönzésében. Központi szereplők még a fiatalok és az őslakos népek is.

Szomorú azt látni, hogy az őslakosok földjeit kisajátítják, kultúrájukat elnyomják a ragadozó szemléletet képviselők, a gyarmatosítás új formái, amelyeket a kiselejtezés kultúrája és a fogyasztói mentalitás jellemez.

Ferenc pápa végül arra buzdította a konferencia résztvevőit: folytassák munkájukat a radikális változások érdekében, mert

az igazságtalanság nem legyőzhetetlen.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás A járványügyi intézkedések betartásával, visszafogottan, de folytatódtak a klímasztrájkok A Body Shop bevásárol műanyaghulladékból
Tovább a forrásra: Vatikáni Rádió
Vissza
Hírfolyam