2019. augusztus 21., Hajna, Sámuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lebegő szigeteken élhetnének a kiválasztottak

Lebegő szigetet kínálna megoldásként a túlnépesedés és a klímaváltozás miatti tengerszint-emelkedés problémájára a Blue Frontiers nevű vállalat – írja a The Guardian. Az első kísérleti terepről azonban végül elhajtották őket. A cég most új helyszínt keres a prototípus számára, és jó pénzt fizet annak a vállalkozásnak, aki vagy ami kijárja az adott állam kormányánál, hogy elvégezhesse a telepítést az ország felségvizeire.

A brit lap cikke szerint a Blue Frontiersnél úgy gondolják, nem a világűr meghódításával oldanák meg az emberiség globális problémáinak legalább egy részét, hanem inkább az óceánok és a tengerek felé kellene kacsintgatni, ha már a bolygó felületének nagyjából 70 százalékát úgyis víz borítja. Kérdés, melyik országban tudják élesben kipróbálni megoldásként ajánlott lebegő szigetüket.

Fotó: Blue Frontiers

A nagy kékség és annak határai

A vállalat anyacége mögött ott áll a PayPal egyik társalapítója, Peter Thiel is, aki már évekkel korábban hitet tett amellett, hogy a „kibertér és a világűr belakása” közben az emberiség figyelembe vehetné az óceánok nyújtotta lehetőségeket.

Most a cég olyan szigeteket akar telepíteni, amelyek lényegében zárt rendszerként biztosítanák az életet az ott élőknek.

Fenntarthatósági szempontok mentén, nap- és szélenergiával üzemelnének, olyan életteret biztosítva az azokra települőknek, mely védve lenne a tengerszint emelkedésének következményeitől.

A szigetek fenntartható életvitelre adnának módot az azokra költözőknek Fotó: Blue Frontiers

Francia-Polinézia kormánya – a szigetcsoport leghíresebb szigete Tahiti – azonban nem kért a próbaszigetből, mely

a cég szerint rögtön 60 millió dolláros befektetést jelentene a befogadó ország számára.

Befogadó ország kerestetik

Miután Francia-Polinézia – Franciaország tengerentúli, de bizonyos mértékű önállósággal rendelkező területe – helyi vezetése visszatáncolt a tárgyalásokból, és nemet mondott a Blue Frontiersnek a 2022-es határidejű telepítésekre, a cég most új tengeri országot keres, ahol kipróbálhatják megoldásukat, kampányt indított, és komoly pénzjutalmat ajánlott fel annak, aki hatékonyan jár közben egy, az adott ország kormányával kötendő megállapodás tető alá hozásában.

Megújuló energiával üzemelnének a szigetek Fotó: Blue Frontiers

Vanuatu, Kambodzsa, Maldív-szigetek, Kolumbia és Mexikó: ezekből az országokból már jelezték vállalkozások, hogy szívesen közbenjárnak az ügy érdekében odahaza. A cég Rotterdamban látja majd vendégül a tíz legígéretesebb ország közvetítőit, ahol győztest választanak közülük.

Nem ez az első alkalom, hogy mesterséges szigetek létesüljenek a tengerekre. Repülőtereknek vagy új lakóövezeteknek Hollandia, Japán, Hongkong és Dubai is épített már ilyeneket.

A szigetek telepítésének egyik konceptábrája Fotó: Blue Frontiers

A mesterséges szigetek etikai vonatkozásai kapcsán ugyanakkor még úgy is megoszlanak a vélemények, hogy azokat a Blue Frontiers hangsúlyosan fenntartható és környezetbarát megoldásként ajánlgatja az országoknak.

Kiribati akkori elnöke 2011-ben egy fórumon azt mondta, bár nem egészen tudja elképzelni, hogyan élnének úgy az emberek, de komolyan gondolkoznak rajta a kormánnyal, hogy mind a 100 ezer főnyi lakosságot mesterséges tengeri létesítményekre telepítsék. Különösen, hogy látják, ezek mindinkább realitások, és nem csak a sci-fi tárgykörébe tartoznak.

Fotó: Blue Frontiers

Egy fenntarthatósági szakértő ugyanakkor azt mondja, a legrosszabb apartheid megoldásokat idézik a lebegő szigetek. Véleménye szerint ugyanis nyilvánvaló, hogy

ezek a modern, fenntartható tengeri lakhelyek csak a tehetős kiválasztottak számára jelentenének megoldást, nem a széles tömegeknek.

Neked ajánljuk
Ausztrália 97 milliárd forintnak megfelelő eurót költ klímavédelemre A klímaváltozás az amerikai hadsereg számára is komoly ellenfél Valóban jót tesznek a vegánok a Földnek – írja egy kiszivárgott hivatalos jelentés Ultrafast fashion: amikor már a fast fashion sem elég gyors Szeptembertől támogatás a naperőművekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam