2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás hatásai

A klímaváltozás hatásait a Föld minden egyes lakója tapasztalja nap mint nap. A hőmérséklet emelkedése mellett a különböző időjárási szélsőségek (hirtelen lehulló csapadék, hőhullámok, tartós szárazság, ciklontevékenységek erősödése) is egyre gyakoribbak. A gyorsan változó klimatikus viszonyok növekvő kihívások elé állítják a fejlett és a fejlődő országokat egyaránt, tartós eredmények elérésére azonban – a jelenség természete miatt – csak globális nemzetközi összefogással van lehetőség.

Ezt a témát járta körül Szőke Diána, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője és Gere László, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány senior kutatója a Trend FM A Nap Vendége műsorában. A műsorvezető Lakatos László volt.

A klímaváltozás elleni küzdelem már évtizedek óta az ENSZ egyik legfontosabb globális célkitűzése, ez ma az emberiség egyik legátfogóbb kihívása. Mégis, hiába a különböző megállapodások és stratégiák, mind ez ideig még nem sikerült hatékony eredményt elérni. Ez többek között abból is fakadhat, hogy

a klímaváltozás pontos okait még mindig nem ismerjük kellőképpen, nem tisztázott, hogy az emberi tevékenység milyen súllyal hat az eseményekre, illetve, hogy egyes megoldási javaslatok (pl. szén-dioxid-kibocsátás csökkentése) milyen eredményt hozhatnak.

Csökkentés, újrahasznosítás, elutasítás, megújítás, felelősség – ezek a zöld technológia alappillérei  Fotó: http://alan.noscrapleftbehind.co

Gazdasági értelemben a klímaváltozás elleni harc egyrészt hátráltató tényező (többek között emiatt mondta vissza az Egyesült Államok a 2020-ban életbe lépő párizsi klímamegállapodásban való részvételét), másrészt viszont messzemenő, a fenntarthatóság biztosításán túlmutató gazdasági eredményei is lehetnek. Számos európai ország élenjáró a különböző zöld technológiák kifejlesztésében, ezek exportja más országokba kézzelfogható gazdasági növekedést hoz, nem utolsósorban pedig puha hatalmi tényezővé is válhat.

Más országok, mint például Kína, azért fektetnek hatalmas erőforrásokat a megújulóenergia-hasznosításba és egyéb környezetbarát technológiákba, mert

már olyan mértékben degradálódott a környezetük (elég csak a városi légszennyezettségi szintekre gondolni), hogy az már közvetlenül az emberek egészségét veszélyezteti.

A klímaváltozás társadalmi-gazdasági-politikai problémáinak megoldása ugyan még a jövő zenéje, azonban a kérdés napirenden tartása kiemelt fontosságú, hiszen hosszú távon bolygónk fennmaradása a tét.

Neked ajánljuk
Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Több mint félmilliárd forint segíti a klímavédelmet és az alkalmazkodást a Balaton környékén Rekordmeleg volt a június Észak-Amerikában Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: trendfm.hu
Vissza
Hírfolyam