2018. december 11., Árpád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gravitációt és éghajlatváltozást figyelő műholdakat lőtt az űrbe a NASA

Májusban egy SpaceX rakétával küldött Föld körüli pályára két klímaváltozás-vizsgáló műholdat a NASA. A szatellitek már majdnem készen állnak arra, hogy elkezdjék bolygónk jégmezőinek, atmoszférájának és óceánszintjeinek megfigyelését.

Június 13-án a GRACE-FO (Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-On) nevű misszió keretében fellőtt két testvér már bekapcsolta a maga lézersugarát, hogy azzal első ízben találja meg ikerpárját az űrben. A Földet övező utazásuk folyamán e csóvák fogják „összekötni” őket.

Fotó: NASA/JPL-Caltech

A közöttük levő távolság változásait a bolygónk gravitációs mezőjében bekövetkezett módosulások idézik majd elő. A nehézkedés alakulását ezzel a módszerrel tudják nyomon követni. A tudósok a visszaérkező adatok segítségével fogják figyelemmel kísérni a jégmezők vékonyodásának, az óceánszint emelkedésének és a föld alatti magma hömpölygésének folyamatait.

Forrás: engadget.com – Fordítás: Zamaróczy Ádám

Neked ajánljuk
Több mint 5 fokkal is forróbbak lehetnek a nyarak Nagy-Britanniában Az USA a kibocsátáscsökkentés éllovasa Döbbenetes mértékű az aranyért folytatott perui esőerdőirtás A légszennyezettség miatt több mint egymillióan haltak meg tavaly Indiában Az üzemanyag, amely kivonja a szén-dioxidot a levegőből
Tovább a forrásra: gyartastrend.hu
Vissza
Hírfolyam