2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gravitációt és éghajlatváltozást figyelő műholdakat lőtt az űrbe a NASA

Májusban egy SpaceX rakétával küldött Föld körüli pályára két klímaváltozás-vizsgáló műholdat a NASA. A szatellitek már majdnem készen állnak arra, hogy elkezdjék bolygónk jégmezőinek, atmoszférájának és óceánszintjeinek megfigyelését.

Június 13-án a GRACE-FO (Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-On) nevű misszió keretében fellőtt két testvér már bekapcsolta a maga lézersugarát, hogy azzal első ízben találja meg ikerpárját az űrben. A Földet övező utazásuk folyamán e csóvák fogják „összekötni” őket.

Fotó: NASA/JPL-Caltech

A közöttük levő távolság változásait a bolygónk gravitációs mezőjében bekövetkezett módosulások idézik majd elő. A nehézkedés alakulását ezzel a módszerrel tudják nyomon követni. A tudósok a visszaérkező adatok segítségével fogják figyelemmel kísérni a jégmezők vékonyodásának, az óceánszint emelkedésének és a föld alatti magma hömpölygésének folyamatait.

Forrás: engadget.com – Fordítás: Zamaróczy Ádám

Neked ajánljuk
A klímaváltozás lakhatási válságot hozott Ausztráliában A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A nap képe: a Hold színei 10 éves megfigyelés során Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: gyartastrend.hu
Vissza
Hírfolyam