2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Űrszondát küld a Naphoz a NASA

A NASA egy autó méretű űrszondát juttatna a Nap közelébe, amivel olyan közelről vizsgálhatnák a csillagot, mint még soha. A Parker Solar Probe-ot augusztus 6-án indítják útnak egy Delta IV Heavy hordozórakétával, a floridai Cape Canaveralról. A szonda berepül a Nap koronájába, 6,1 millió kilométerre közelítve meg a felszínét. 

A speciális szerkezet hétszer közelebb jut a csillaghoz, mint bármely korábbi szonda. (A Nap és a Föld átlagos távolsága 150 millió kilométer.)

A Nap légköre folyamatosan mágneses anyagot bocsát ki, ami a Plútó mögötti területekig beburkolja a Naprendszert. A mágneses energia tekercsei fény- és részecskesugárzás kíséretében törhetnek fel, és az űrön áthaladva ideiglenesen zavarokat okozhatnak a Föld légkörében, akadályozva a rádió- és kommunikációs jeleket a bolygó közelében. Az eredetük megértéséhez a Nap pontosabb megismerése jelentheti a kulcsot.

Mars-szonda Fotó: pixabay.com

A Parker Solar Probe számos műszert szállít, amelyekkel a NASA kutatói közvetve és közvetlenül vizsgálják a Napot.

Az egyik cél a napszél gyorsulásának megfejtése; a másik annak a feltárása, hogy miért ilyen magas a napkorona hőmérséklete.

Az űrhajó tervezésénél a csúcstechnológiás hőpajzs volt az egyik legfontosabb fejlesztés, amely lehetővé teszi, hogy a szonda szobahőmérsékleten dolgozzon – mondta Andy Driesman, a Parker Solar Probe projektmenedzsere.

A napelemes hűtőrendszer és a fedélzeti hibakezelő rendszer is előremutató fejlesztés. Az előbbivel a napszonda energiát állíthat elő; utóbbi megvédi a szondát abban az időben, amikor nem képes kommunikálni a földi irányítással.

„Ahhoz, hogy a szonda elérje a Napot, 55-ször nagyobb kilövési energiára van szükség, mint ha a Marsra tartana, és kétszer annyira, mint ha a Plútóra tartana” – mondta Guo Yanping, a Johns Hopkins Egyetem alkalmazott fizikai laboratóriumának munkatársa, a küldetés útvonaltervezője.

Neked ajánljuk
A NASA eszközeivel és a saját szemünkkel láthatjuk a légkör átalakulását Megbízhatóbb légszennyezettségi előrejelzéseket tesz lehetővé egy most záruló kutatás Elképesztő mennyiségű fára talált a NASA a Szaharában (videóval) A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam