2019. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ejtették New York keresetét az olajóriásokkal szemben

John Keenan amerikai bíró múlt csütörtökön elutasította New York város keresetét, melynek értelmében a legjelentősebb olajvállalatokat – a Chevront, a BP-t, a ConocoPhillipset, az Exxon Mobilt és a Royal Dutch Shellt – tették volna felelőssé a fosszilis üzemanyagok elégetése által okozott klímaváltozásért. 

Keenan Manhattanben úgy nyilatkozott, hogy a klímaváltozást szövetségi rendeletekkel és külpolitikával kellene szabályozni.

„A klímaváltozás egy hétköznapi jelenség, melynek a létezését a vádlottak sem vonhatják kétségbe”

– írta. „Azonban az ezáltal okozott problémák helyrehozatala nem tartozik a bírói testület feladatai közé. A globális felmelegedésre a megoldásokat a kormány két másik ágának kell megtalálnia” – tette hozzá.

New York város polgármesterének, Bill de Blasiónak a szóvivője, Seth Stein azt mondta, a város tervezi a döntés elleni fellebbezést.

„A polgármester úgy véli, hogy a legjelentősebb környezetszennyezőknek
elszámoltathatóknak kell lenniük, amiért hozzájárulnak a klímaváltozáshoz, mely jelentős károkat okoz a városnak”

– nyilatkozta.

A város januárban perelte be az olajcégeket, és bejelentette, hogy tervei szerint a 189 milliárd dollárt érő fosszilisüzemanyag-befektetéseit kiveszi a nyugdíjalapokból az elkövetkező 5 év során. Álláspontjuk szerint a vállalatok már néhány éve tudták, hogy a szénkibocsátás a globális felmelegedés egyik okozója, ennek ellenére a fosszilis tüzelőanyagokat részesítették előnyben, mialatt nyilvános megszólalásaikban a tudomány szerepét igyekeztek kétségbe vonni a klímaváltozás területén.

New York több milliárd dollárt kénytelen költeni az áradások és a globális felmelegedés más veszélyei ellen történő védekezésre, mely költségek jelentős terhet rónak a városra.

Neked ajánljuk
Emma Thompson is kiállt a klímavédelem fontossága mellett Diplomáciai lépések az amazóniai helyzet megoldásáért Perzselő nyár köszönthet Ausztráliára Norvégiában már rég rájöttek, hogyan kellene védekezni a tömegturizmus ellen Egy új innováció véget vethet a kávékapszulák rossz hírének
Tovább a forrásra: kitekinto.hu
Vissza
Hírfolyam