2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fafajösszetétel is befolyásolja a klímaváltozást

Egy új francia tanulmány szerint már az 1750-es években ültetett fák is hozzá­járultak a globális felmelegedéshez, mert a széles levelű fajokat akkortól többnyire tűlevelű­ekre cserélték – írja a duol.hu. A sötétebb fák több hőt nyelnek el, mint a világosabbak, ezért jobban melegítik a földet. Nem mindegy, milyen fafajt ültetünk.

A tűlevelű fák jóval sötétebbek, ezért több hőt nyelnek el, mint például a tölgy- vagy a nyírfa, ami kedvez a felmelegedésnek. Ez a tényező Európa-szerte majdnem 0,12 fokkal növelte a hőmérsékletet ez idáig. A gyorsabban növekvő és kereskedelmi szempontból értékesebb fafajok, például az erdeifenyő vagy a norvég lucfenyő telepítése is jelentős hatást gyakorolt az erdők fényvisszaverő képességére, és megváltoztatta a talaj kipárolgásának jellegét is.

A sötétebb levelű fák, például a fenyőfélék több hőt nyelnek el, ami fokozza a felmelegedést Fotó: visualhunt.com

Európa zöld lombozata 1750 és 1850 között drámai mértékben összezsugorodott, a természetes erdőterület alig 200 ezer négyzetkilométerre csökkent – hívták fel a figyelmet a franciaországi Laboratory of Climate Science and Environment kutatói.

Az ebben a korszakban kibontakozó ipari forradalom, valamint a hajóépítés faigénye miatt jelentősen csökkent az őshonos fajokból álló erdők területe. Bár a gyors újraerdősítés önmagában jó dolognak tűnik,

az új tanulmány megkérdőjelezi az eddigi erdősítések egyértelműen pozitív hatását a klímaváltozással kapcsolatban.

A francia kutatók egy föld­atmoszféra-modell segítségével rekonstruálták az elmúlt 250 esztendő európai erdőgazdálkodásának történetét. Ez kimutatta, hogy

amikor emberi ellenőrzés alá került az erdősítés, jóval kisebb lett a szén-dioxid-elnyelés is a vadon növő természetes erdőségekhez képest.

A tanulmány szerzője, Kim Naudts szerint a napjainkban tudatosan telepített erdők is kevesebb szenet képesek megkötni és elraktározni, mint a 250 esztendővel ezelőtti természetes erdőségek.

A klímaváltozást kezelendő a legtöbb kormány főleg erdősítést, faültetési programokat hirdet meg. A világ mezőgazdasági kormányzatainak azonban sokkal jobban oda kellene figyelniük erre a témára, és óvatosabban kezelniük a faültetést, ugyanis egyáltalán nem mindegy, milyen fajokkal és milyen módon folyik az erdőgazdálkodás.

Neked ajánljuk
Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Több mint félmilliárd forint segíti a klímavédelmet és az alkalmazkodást a Balaton környékén Rekordmeleg volt a június Észak-Amerikában Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam