2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kalifornia jól teljesít a klímavédelem terén

A CARB (California Air Resources Board) által közzétett, Kalifornia állam 2000 és 2016 közötti üvegházhatásúgáz-kibocsátásának alakulásáról szóló dokumentum információi szerint már két évvel ezelőtt, azaz a 2020-as vállalt határidő előtt négy évvel az 1990-es szint alá tudta csökkenteni a klímaváltozásért felelős gázok emisszióját a nyugati parti állam.

A legutolsó teljes évre rendelkezésre álló adatok 2016-ra szólnak, amikor Kalifornia területéről 429 millió tonna szén-dioxid egyenértékű üvegházhatású gáz került a légkörbe, szemben az 1990-es 431 millió tonnával.  

A jórészt mediterrán, sivatagi és félsivatagi éghajlatának köszönhetően az összes amerikai állam közül Kaliforniában a legmagasabb a napenergia részesedése az áramtermelésben.

A kibocsátás visszaszorításában fontos szerepe volt az egyre tisztább forrásból származó energiaimportnak, valamint a vízenergiának is, ami a 2015–2016-ban tapasztalt szokatlan mértékű esőzéseknek tudható be, ám azóta csökkenőben van a részaránya az energiamixben.

Fotó: Pixabay.com

Fontos megjegyezni, hogy a megújulók részesedésének folyamatos növelését, a széntüzelésű erőművek működésének leállítását és ebből következően a kibocsátás enyhítését Kalifornia úgy vitte és viszi véghez, hogy

eközben a lakosainak száma és a GDP is növekszik – márpedig a zöldenergiába való beruházások gyakori és téves kritikája, hogy a gazdaság teljesítőképességének zuhanását okozza.

A következő célkitűzés az 1990-es ÜHG-emisszió 40%-át elérni 2030-ig, amihez viszont már nem csupán az energetikai szektor átalakítására van szükség, hanem a közlekedés dekarbonizációjára is.

Borítókép: Pixabay.com

Neked ajánljuk
Az emberiség által kibocsátott üvegházhatású gázok több mint fele 25 megapoliszból származik A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk A házak megfelelő szigetelésével egymillió tonnával kevesebb szén-dioxidot juttatnánk a légkörbe Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam