2020. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több melegrekordra számíthatunk...

Melegrekordokra számítani kell évről évre, csak azt nem lehet pontosan tudni, hogy melyik országban fordulnak majd elő – mondta Mika János éghajlatkutató az M1 aktuális csatornán. Véleménye szerint az ember felelős a változásokért.

Az éghajlatkutató, akit a Nagy-Britanniában tapasztalható szárazságról és hőhullámról kérdeztek, azt mondta:

egy adott hely szélsőséges időjárásáért nem felel a klímaváltozás, de azért igen, hogy ezekből egyre több van és egyre erősebbek.

Mika János kifejtette: a globális klímaváltozás önmagában csak körülbelül egy Celsius-fokot tesz hozzá mindenhez, de egy-egy helyen sokkal többet. Az északi területek ugyanis gyorsabban melegszenek, csökken a hőmérséklet-különbség dél és észak között, csökken a nyugati szelek áramlása is.

Naplemente zabtáblában Fotó: Józsa Zoltán

Amikor nyugati szél van, akkor körülbelül olyan légtömeg érkezik egy adott terült fölé, amilyen oda való, különösen nagy anomáliák ritkán fordulnak elő. Ellenben ha például anticiklon van – amely a legkellemetlenebb nyáron, mert derült az idő, süt a nap, nem mozdul a levegő és nagy a légszennyezettség –, akkor a hőmérsékleti többlet hat fokkal nagyobb, mint az átlag.

Mika János összegzése szerint a melegrekordokat időjárási tényezők okozzák egy adott helyen, ám

azért, hogy ezek egyre gyakoribbak és változó helyeken, évről évre létrejönnek, már egyértelműen a klímaváltozás a felelős. Nagyon nagy valószínűséggel az ember okozza a változást, tehát az ember tudná elejét venni, lefékezni is.

Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései Megváltozott az óceánok áramlata – A vízi örvények mozdítják el a trópusokat Már épül a Factory Zero Íme a technológia, amely lehetővé teszi, hogy bárhol feltölthessük a villanyautónkat
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam