2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A forró Kínai-alföld óriási kihívás

A szélsőséges jövőbeli hőhullámok miatt a bolygó legélhetetlenebb területévé válhat a Kínai-alföld, amely a világ egyik legsűrűbben lakott régiója és az ország legfontosabb élelmiszer-termelő területe is egyben.

A The Guardian számolt be egy friss tudományos kutatásról, mely szerint az évszázad végére a klímaváltozásnak köszönhetően olyan erős hőhullámok sújtják majd a területet, amelyek hatására még az egészséges emberek is órákon belül meghalnának. Ez csak úgy előzhető meg, ha a szén-dioxid-kibocsátás addigra jelentősen csökken.

Ez lesz a legforróbb hely a világon a jövőben

– közölte Elfatih Eltahir kutatásvezető, a Massachusettsi Műszaki Egyetem professzora.

Fotó: MTI

A Kínai-alföldre vonatkozó előrejelzések különösen aggasztóak, mivel a régióban gazdálkodó 400 millió embernek nemigen van más alternatívája a pénzkeresetre. Kína vezető helyen szerepel az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásában, ami komoly következményekkel járhat a saját lakossága számára.

Ha a globális szén-dioxid-kibocsátás nem csökken, akkor az korlátozhatja a Föld legnépesebb régiójának lakhatóságát.

Az új tanulmány a hőség és a páratartalom halálos kombinációjára vetítve vizsgálta a klímaváltozást.

Amint ez a nedvesen izzó hőmérséklet 35 Celsius-fok fölé emelkedik, a levegő annyira páradús és meleg érzetet ad, hogy az emberi test izzadással képtelen lehűteni magát, és még azok az emberek is hat órán belül meghalnak, akik árnyékban ülnek.

Ilyen körülmények között már 31 Celsius-fok felett is extrém veszélynek van kitéve a szervezet.

A Nature Communications című folyóiratban megjelent kutatás szerint 2070 és 2100 között a 35 Celsius-fok felett párás hőhullámok folyamatosan lecsapnak majd a Kínai-alföldre, ha a szén-dioxid-kibocsátásnak nem sikerül elejét venni.

Hasonlóan tragikusan néz ki a helyzet a Perzsa-öbölben is. Az olajipar fellegvárában rendszeres a rekkenő hőség, és a kibírhatatlan hőhullámok elől Abu-Dzabi, Dubaj, Doha és Irán part menti városai sem menekülhetnek. 2015 júliusában az iráni Bandar Mahshahrban már majdnem elérte az időjárás a halálos küszöbértékeket: akkor 46 Celsius-fok mellett 50 százalékos páratartalom volt.

Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései Még mindig nem indult el a jégképződés a Laptyev-tengeren A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam