2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sosem mértek ilyen forró hónapot a Földön

2018 júliusa világszerte szokatlanul forrón alakult, gondoljunk csak az Európát és Japánt sújtó hőhullámra. A kivételes forróság az eleve nagyon meleg Death Valley-t valóságos földi pokollá változtatta.

Az amerikai Death Valley-ben júliusban a napi átlaghőmérséklet elképesztő, több mint 42,1 Celsius-fok volt – írja a Gizmodo.

Ennél forróbb hónapot korábban nem mértek a Földön.

A Death Valley egyébként saját, tavalyi rekordját döntötte meg: 2017 júliusában a helyi napi átlaghőmérséklet nagyjából 41,8 Celsius-fok volt.

A Death Valley Fotó: wikipedia.org

A völgyben található mérőállomást a Furnace Creek Látogatóközpontnál állították fel. Az adatokat önkéntesek olvasták le a műszerről. Az állomás 1961 óta üzemel, igaz, egy korábbi műszernek köszönhetően már 1911-től rendelkezésre állnak helyi időjárási információk.

A vizsgált több mint száz év alatt az öt legforróbb hónap 2005 után jelentkezett.

A Death Valley mélysége és egyedi szerkezete miatt képes így felmelegedni. A hosszúkás terület 86 méterrel a tengerszint alatt fekszik, a környező hegyek pedig beszorítják a forró, száraz levegőt a térségbe. A helyi hőség rendkívül veszélyes, idén júliusban egy látogató életét vesztette a nagy melegben.

2018 júliusa világszerte igen forrón alakult. Az Északi-sarkvidéken extrém meleget mértek, Japánban több mint háromszázan haltak meg a kánikulában, Görögországban pedig legalább kilencvenen vesztették életüket egy pusztító tűzvészben.

Egy új kutatás azt is kimutatta, hogy a klímaváltozás hozzájárulhatott az európai hőhullám kialakulásához.

Az adatok azt sugallják: a jövőben egyre nagyobb valószínűséggel fognak efféle szélsőséges időjárási események jelentkezni.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam