2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A pusztító tűzvészek nem hallgatnak a politikusokra

Miközben sokan, köztük Trump amerikai elnök, még mindig tagadják a klímaváltozás következményeit, júliusban 25 000 tűzoltó dolgozott 140 erdőtűz oltásán az Egyesült Államokban. A tudósok szerint további olyan mértékű tüzekre kell számítani, amelyekre évezredek óta nem volt példa.

A pusztító idei amerikai erdőtüzek eddig nyolc életet követeltek, emberek tízezreit kellett kilakoltatni. A kérdéssel foglalkozó kutatók egyhangú megállapítása: fel kell adni a régi nézetet, hogy az időjárás, a csapadék, a hőmérséklet korábbi alakulása, változásai alapján következtetni lehet arra, hogyan alakul a helyzet a jövőben – írja a Science cikke kapcsán a Piac és Profit.

Az üvegházi gázok növekvő kibocsátása és az emelkedő hőmérséklet következtében éghajlatunk várhatóan jóval gyorsabban fog változni, mint azt gondoltuk volna.

Közelítő lángok előtt, egy kerítés mögött áll egy őz a kaliforniai Lakeportban 2018. július 31-én. A Kaliforniában pusztító két erdőtűz miatt több tízezren kényszerültek otthonuk elhagyására  Fotó: MTI/AP/Noah Berger

Az emberi hatások miatt kialakuló klímaváltozás bizonyítottan sok csapadékot és villámárvizeket, a tengerszint emelkedése miatt part menti áradásokat, valamint hőhullámokat okoz Európában, Ausztráliában és Kínában. Az erdőtüzek és a futótüzek kialakulásának is nő a kockázata.

A védekezésre nagyszabású intézkedésekre lenne szükség, ám a politikusok mindeddig nem vették figyelembe a tudósok már több évtizede hangoztatott figyelmeztetéseit. Így

gondoskodni kellene a fák, a növények eltávolításáról, illetve arról, hogy ne érintkezzen erdő és aljnövényzet olyan területeken, ahol a felmelegedés és a szárazság következtében elkerülhetetlenek a tüzek.

Ugyanakkor véget kell vetni annak, hogy ilyen területek közelében épüljenek települések, egyúttal a tűznek jobban ellenálló építési technikákra van szükség.

Páratlan mértékű tűzvészekre kell számítani: az új-mexikói Jemez-hegységben 12 óra alatt 16 000 hektáron égett le az erdő úgy, hogy csak kopár térség maradt. Ilyesmire 500 éve nem volt példa. A várható óriás tüzek azonban több ezer évvel ezelőtti katasztrófákat idéznek majd fel – hangzik amerikai tudósok figyelmeztetése.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: Piac és Profit
Vissza
Hírfolyam