2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A földbe ágyazott internetes infrastruktúrát is veszélyezteti a növekvő tengerszint

Mezőgazdaságra, iparra, kritikus infrastruktúrára egyaránt komoly, a világ adatforgalmát is fenyegető veszélyt jelentenek az óceánokhoz közeli optikai kábelek. Megint a globális felmelegedés az ok.

Fenyegető környezeti jelenségre hívja fel a figyelmet a Wisconsin-Madison és az Oregon Egyetem tanulmánya: elöntheti a tengervíz az Egyesült Államok partvidéki régióiban a sok ezer kilométer föld alatti száloptikát, azaz az emelkedő tengerszint az internetes hálózati infrastruktúrát – a kritikus infrastruktúra szerves részét – és közvetve a mezőgazdaságot, ipart egyaránt veszélyezteti.

Ez a prognózis nem a távoli jövőről szól, hanem akár 15 év múlva bekövetkezhet.

„A következő 100 évre jósolt legtöbb kár valószínűleg hamarabb, s nem később történik meg. Meglepődtünk, mert azt hittük, van 50 évünk a felkészülésre, de nincs” – nyilatkozta az egyik szerző, Paul Barford, a „fizikai internet”, a globális információs hálózat száloptikás kábelek, adatközpontok, végpontok stb. alkotta „idegrendszerének” elismert szakértője.

2033-ra közel 7 ezer kilométer száloptika, 1100 internetes forgalmi csomópont kerülhet víz alá.

New York, Miami és Seattle lehet a három leginkább érintett nagyváros, de a következmények nem korlátozódnak a környékükre, hanem az egész világkommunikációt érinteni fogják.

Az eredményeket a net fizikai szerkezetét széleskörűen bemutató Internet Atlasz és a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal tengerszintre vonatkozó adatainak összekombinálásával számolták ki. A tanulmányban csak az Egyesült Államok infrastruktúrájának kockázatait vizsgálták.

Az internetes infrastruktúra és a tengervíz átfedése New Yorkban (balra) és Miamiban (jobbra), átlagos tengerszint feletti magassága 6 láb Fotó: semanticscholar.org

Az információs „útvonalak” jellegzetesen az óceánpartokkal és az autópályákkal párhuzamosak, csakhogy amikor 20-25 éve kiépítették őket, a klímaváltozás ugyan a világra leselkedő komoly fenyegetésnek számított, hatásait azonban mégsem vették alaposan figyelembe a tervezésnél.

Sok veszélyeztetett vezeték túl közel van a tengerszinthez, és a sarki jég megolvadása által befolyásolt óceánszint csekély emelkedése elég lehet a nagy bajhoz.

A Sandy és a Katrina hurrikánt kísérő viharok és árvizek már előrevetítették a jövőt.

A talajban lévő kábelek ugyan ellenállnak a víznek, de szemben a tengerek, óceánok alatti vezetékekkel, nem vízbiztosak.

A fizikai internet kockázatait növeli az óceánparti régiók magas népességszáma; Barford szerint minden nagyon hamar víz alá kerülhet.

Ráadásul az internet adatainak nagy része az olyan központokhoz, mint például az egyik legkockázatosabb helynek számító New Yorkhoz vezető viszonylag kevés száloptikán halad át.

Az óvintézkedések, többek között védőgátak hatását nehéz előrejelezni. Először mindenképpen az infrastruktúrát kell szilárdabbá tenni. Az óceánnal viszont nehéz bármit is kezdeni…

„Valószínűleg nyerhetünk egy kis időt, de hosszú távon nem lesznek hatékonyak. Ez egy ébresztő figyelmeztetés. Komolyan át kell gondolnunk, hogyan kezeljük a problémát” – összegez Barford.

A szolgáltatók közül a CenturyLink, az Inteliquent és az AT&T kábelei a leginkább veszélyeztetettek.

Neked ajánljuk
Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Ausztrália szívesen lenne az ENSZ-klímacsúcs házigazdája Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája? A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam