2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csatlakozz a klímaegyezményhez, csak akkor kereskedek veled!

A világ legnagyobb jelentőségű kereskedelmi egyezménye egyben a világ legelső klímavédelemhez kapcsolt megállapodása is lett. Az Európai Unió és Japán bebizonyította, hogy vámháborúk idején is hinni lehet a korlátok nélküli, egységes világban, és annak védelmében. A megállapodás üzenet Donald Trumpnak is.

Párizsban komolyan veszik a klímaegyezményt, és ennek fontosságáról sikeresen meggyőzték a közösség döntéshozóit is.

A franciák már tavaly azt javasolták, hogy a jövőben minden szabadkereskedelmi egyezmény előfeltétele az éghajlat védelme legyen, vagyis a klímaegyezményhez való csatlakozás.

A francia javaslatot Donald Trump amerikai elnök váltotta ki azzal, hogy kiléptette az Egyesült Államokat a párizsi megállapodásból.

Az Európai Unió Japánnal kötött szabadkereskedelmi egyezménye az első olyan megállapodás, amelynek kötelező eleme a klímavédelem. A világ második és negyedik legnagyobb gazdasága egyetértett abban, hogy együtt dolgozzanak a párizsi éghajlati célok megvalósításán.

A megállapodás szerint Japán és az EU törekedni fognak arra, hogy megkönnyítsék az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák kereskedelmét.

A két térség júliusi szerződésével a világ legnagyobb szabadkereskedelmi zónája jött létre, és ezzel világosan kijelölték a követendő utat a többi ország számára is.

A megállapodás üzenet Donald Trumpnak is,

aki sorra jelenti be protekcionista intézkedéseit, miközben hazájában az éghajlat kutatásától is megvonta a forrásokat. Az elnöknek meggyőződése, hogy nincs klímaváltozás, az erre való hivatkozás valójában piacvédelmi szándékot takar. Ugyanakkor egyre többször hallani, hogy nem mindenki vélekedik így az Egyesült Államokban. New York volt polgármestere, a milliárdos Michael Bloomberg 4 és fél millió dollárral támogatta a párizsi klímaegyezményt, dacára annak, hogy az USA hivatalosan már nem részese a programnak. Idei hír az is, hogy a New York-i városvezetés pert indított az öt legnagyobb kőolaj-kitermelő vállalkozás, a BP, az Exxon Mobil, a Chevron, a ConocoPhillips és a Shell ellen a globális klímaváltozáshoz való hozzájárulásuk miatt.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Rekordmennyiségű kibocsátással jártak az északi félteke erdőtüzei Csapdába ejtik a dunai műanyagot, hogy feltárják a hulladékban rejlő potenciált
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam