2019. augusztus 21., Hajna, Sámuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentős előrelépés az éghajlatért indított perben

Kilenc család (francia, német, olasz, portugál, román, Fidzsi-szigeteki, kenyai) indított pert májusban az Európai Parlament, valamint az uniós tagállamok kormányait tömörítő Európai Tanács ellen amiatt, hogy az EU éghajlatvédelmi jogszabályai nem védik meg az emberi jogaikat. Keresetlevelüket az Európai Bizottság befogadta.

Kedden az Európai Unió Hivatalos Lapjában is megjelent, hogy a májusban indított per ügyében a bíróság elindította az eljárást. Ez a per első, ám igen fontos lépése. Az Európai Parlamentnek és Tanácsnak két hónapon belül kell védőiratukat eljuttatniuk a bírósághoz.

A bíróság döntésének különös időszerűséget ad, hogy Európa-szerte és a világ számos más táján százmilliók szenvednek a rendkívüli hőségtől.

Az egyik felperes, a portugál Armando Carvalho a hír hallatán kijelentette: „Tavaly a tűz elpusztította az erdeinket, amelyek a megélhetésünket biztosították. Már idén is sok ember veszítette el az életét és otthonát az éghajlatváltozás miatt. A per mindannyiunk jövőjéről szól, és a bíróság döntése egy lépéssel közelebb vihet a megoldáshoz.”

A pert indító családokat képviselő ügyvédek, Roda Verheyen, Prof. Gerd Winter and Hugo Leith szerint a per fordulópontot jelenthet. „Meggyőződésünk, hogy rendelkezésünkre áll az összes szükséges bizonyíték, hogy végigvigyük az alapvető emberi jogokért – az egészségért, az életért, a tulajdonért – indított perünket, és abban is biztosak vagyunk, hogy az Európai Unió az eddigieknél sokkal többet tudna tenni az éghajlat védelméért” – mondta Roda Verheyen.

„Szolidárisak vagyunk a pert indító családokkal. Tesszük ezt annál is inkább, mert a globális felmelegedés hatásait már mi, magyarok is a bőrünkön érezzük, és álláspontunk szerint a magyar kormánynak uniós szinten is van még mit tennie a szigorúbb éghajlatvédelmi szabályok elfogadásáért” – állapította meg Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A pert folytató családokat civil szervezetek, tudósok és állampolgárok széles köre támogatja. Tevékenységüket az Európai Éghajlatvédelmi Szövetség (CAN Europe, amelynek a Levegő Munkacsoport is tagja) hangolja össze.

A People's Climate Case a pert indító családokról rövidfilmeket készített, amelyek itt tekinthetők meg angol felirattal:

Neked ajánljuk
Alkotmányos rangra emelné a klímavédelmet a bajor miniszterelnök Látványos klímademonstráció a Szabadság hídon Naperőművet épített a Videoton Holding Ultrafast fashion: amikor már a fast fashion sem elég gyors Szeptembertől támogatás a naperőművekre
Tovább a forrásra: greenfo.hu
Vissza
Hírfolyam