2018. november 14., Aliz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

107 éve halálos hőhullám tombolt az USA keleti partján

A jelenlegi forróságnál is mostohább körülményeket lehetett tapasztalni 1911 júliusában az Egyesült Államok keleti partján, ahol a napokon át tartó hőség amellett, hogy száznál is több ember halálát okozta, sokakat az őrületbe kergetett.

A legforróbb New York-i nyáron Manhattanben, a Pike Streetnél egy fiatalember ugrott le a mólóról a vízbe, miután az árnyas sarkok sem hűsítették le a testét. Az ugrás közben ezt kiáltotta: „Nem bírom ezt tovább!” Eközben Harlemben egy munkás akarta magát a vonat elé vetni, őt kényszerzubbonyban vezette el a rendőrség – idézi fel visszaemlékezésében a Múlt-kor történelmi magazin. A New York Tribune napilap akkori cikke szerint egy részeg férfi, aki részben a hőségbe is beleőrült, egy húsdarálóval támadott meg egy rendőrt.

A múltidéző cikk szerint Bostonban mintegy ötezer ember döntött úgy, hogy az otthonaiknál hűvösebb, nyilvános helyeken töltik az éjszakát. Sokan – még az úszni nem tudók is –  az óceánokban, tavakban vagy a folyókban kerestek menedéket a hőség elől.

A városi hatóságok igyekeztek mindent megtenni, hogy a lakosság hőérzete csökkenjen, a tűzcsapokat is sokszor kinyitották, a kocsmatulajdonosok pedig víztartályokat vitettek a parkokba. A korabeli tudósításokat összegyűjtő Múlt-kor azt írja: több utcában az aszfalt megolvadt, szirupos felszínét pedig felszántották a kerekek, illetve a járókelők talpai.

Az 1911-es New York-i csúcshőmérséklet 41°C volt, Bostonban pedig azóta is rekordnak számít az akkori 40°C.

Ez talán nem is tűnik olyan soknak, de amellett, hogy a 11 napos hőség 5 napon át szinte folyamatosan rekordközelben járt, érdemes felidézni, hogy akkoriban nem létezett a modern légkondicionálás. Most ugyan létezik, de azért akadnak vele problémák. A fenntartható energiafelhasználással foglalkozó szakemberek azonban nemrég figyelmeztetést adtak ki: nemcsak a hűtés, hanem annak hiánya miatt is rengeteg ember kerülhet veszélybe.

Neked ajánljuk
Zaj- és hőségcsökkentő aszfalttal kísérleteznek Párizsban Eltűnhet a tavasz és az ősz a klímaváltozás miatt – intő jelre hívják fel a figyelmet a szakértők Cipővel védik a svájci rendőrkutyákat a hőségben Feltérképezik a Föld minden élőlényének genetikai kódját Egyre nehezebbek és magasabbak vagyunk
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam