2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Alkalmazkodtak a klímaváltozáshoz az őskori földművesek

Az újkőkorszakban (neolitikum) élt korai földművesek sikeresen alkalmazkodtak egy 8200 évvel ezelőtt bekövetkezett éghajlatváltozáshoz, írják a Bristoli Egyetem szakemberei. Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölt tanulmány eredményeit az Anatólia déli részén lévő Catalhöyük területén végzett ásatásokra alapozták.

Az i. e. 7500 és 5700 között létezett település ma az UNESCO világörökségi listáján szereplő régészeti lelőhely.


Fotó: visualhunt.com

A település virágkorában, 8200 évvel ezelőtt bekövetkezett klímaváltozás nyomán a globális átlaghőmérséklet hirtelen csökkent, olvasható a PhysOrg-on. A lelőhelyen feltárt állati csontmaradványok alapján a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a településen élő pásztorok ekkor juhokat és kecskéket kezdtek tartani, ezek ugyanis jobban viselik a szárazságot, mint a szarvasmarhák.

A klímaváltozás idejéből való csontmaradványokon talált nagy számú vágásnyom azt mutatja, hogy a helyiek igyekeztek minden húst hasznosítani, mivel táplálékhiánnyal küzdöttek.

Ashley Lingl régész egy gyermek koponyáját készül kiemelni egy fából készült tálból Catalhöyükben, 2013-ban Fotó: visualhunt.com

A kutatók az ősi főzőedényekben talált állati zsírmaradványokat is elemezték. A nyomok kérődzőkről árulkodtak, ami összhangban van a lelőhelyen talált állati csontmaradványokkal.

A tanulmány különlegessége, hogy a szakembereknek most először sikerült kiolvasniuk egy múltbeli éghajlati eseményt ősi főzőedényekben talált állati zsírok összetevőiből.

Mélanie Roffet-Salque, a tanulmány vezető szerzője szerint a múltbeli csapadékmennyiség változásairól általában az óceánok vagy tavak üledékmagmintái mesélnek. „Ez az első alkalom, hogy főzőedényekből nyertünk ilyen típusú információkat” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy mindehhez az edényekben megmaradt állati zsírok hidrogénatomjai által hordozott információkat használták fel.

Neked ajánljuk
Bálint gazda: A klímaváltozást az ember nem tudja megváltoztatni, de alkalmazkodni lehet Ezek a fajok élik túl nagy eséllyel a klímaváltozást – az ember nincs a listán Gyilkos gombafertőzést hozott a klímaváltozás Egyre rosszabb a helyzet: súlyos vízhiány fenyeget Több millió fát vágnak ki az új nepáli nemzetközi repülőtér építése miatt
Tovább a forrásra: Index
Vissza
Hírfolyam