2021. április 12., Gyula
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kísérleti szakaszban a szén-dioxidot megkötő ásvány előállítása

Bolygónkon már az sem segítene, ha teljes egészében felszámolnánk minden olyan tevékenységet, amely további szén-dioxidot juttat a légkörbe. Az egyetlen reményünk, ha a már a légkörben levő szén-dioxid mennyiségét is csökkenteni tudnánk. Ebben jelenthet áttörést egy kanadai kutatócsoport felfedezése.

A phys.org-on megjelent cikkben az áll, hogy a bostoni Goldschmidt konferencián bemutatott eredményeik szerint sikerült kifejleszteniük egy módszert, amivel nagyon gyorsan lehet előállítani magnezitet. Hogy ez miért jelentős?

A magnezit olyan karbonátásvány, amely képes megkötni a szén-dioxidot a levegőből.

Egy tonna magnezit fél tonna szén-dioxid megkötésére képes, vagyis ha ipari mennyiségben tudnánk előállítani az ásványt, akkor lenne esély a légköri szén-dioxid megkötésére.

A magnezit természetes körülmények között a vulkanikus tevékenység mellékterméke, a hőforrásokban nő több száz vagy inkább több ezer év alatt. Ian Power, a kanadai Trent University professzora és munkatársai viszont most

olyan módszert dolgoztak ki, amivel 72 nap alatt sikerült magnezitot növeszteniük.

Magnezitüledékek a kanadai British Columbiában  Fotó: Ian Power

A sors fura fintora, hogy mindehhez polisztirénből, vagyis egy olyan műanyagból készült mikrogömböket használtak, amelyből azok a kávéspoharak és ételhordó dobozok is készülnek, melyeket egyre több helyen tiltanak be a világban a globális klímára gyakorolt kedvezőtlen hatásuk miatt.

Power és csapata katalizátorként használta a magnezit növesztéséhez a polisztirén-gömböket, melyek maguk nem sérülnek a folyamat során, így akár újrahasznosíthatók is. „A mikrogömbökkel több nagyságrenddel felgyorsítottuk a magnezitképződést. A folyamat ráadásul szobahőmérsékleten történt, vagyis a magnezittermelés rendkívül energiahatékony is” – mondta Power.

Azt ugyanakkor ő is elismerte, hogy még a kísérleti szakaszban vannak, és már ahhoz is a jelenleginél sokkal nagyobb mennyiségben kellene termelniük magnezitet, hogy megvizsgálhassák, az így előállított ásvány is alkalmas-e a légköri szén-dioxid megkötésére.

Neked ajánljuk
Élhetetlenné teheti a trópusokat a globális felmelegedés Mi közük az élhető városoknak a szivacshoz? Rengeteg tengerfenéki állattal van tele a leszakadt jéghegy környezete (képgalériával) Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam