2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímaváltozásra készülő települések

A klímaváltozás hatásainak kivédése egyre sürgetőbb feladatokat kíván meg, településeinket és otthonainkat is fel kell készíteni a várható vagy már kézzelfogható változásokra. Ennek jegyében kezdődik el a hazai épületállomány éghajlati sérülékenységét vizsgáló, ajánlásokat tartalmazó módszertan kidolgozása, amely a tervek szerint jövő februárra készül el.

Ahogyan Európa és a világ többi országa, úgy hazánk is rendelkezik klímastratégiával, valamint olyan háttérszervezetekkel, amelyek folyamatosan, tudományos megalapozottsággal segítenek hazánknak alkalmazkodni az éghajlatváltozás hatásaihoz.

A klímapolitika két alapvető pillére az éghajlatváltozás mérséklése, azaz a levegőbe kerülő és üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése vagy elnyeletése, valamint az elkerülhetetlen változásokhoz való alkalmazkodás.

Mivel a változás nemcsak minket, embereket érint, hanem az egészségünk mellett az egész élővilág, a gazdaság bizonyos ágazatai, valamint a minket körülvevő épített környezet is elszenvedője a változásoknak.

Ennek jegyében a hazai épületállomány éghajlati sérülékenységét vizsgáló, települési elemzést lehetővé tévő módszertan kidolgozására kapott megbízást a Lechner Tudásközpont a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat (MBFSZ) Nemzeti Alkalmazkodási Központtól.

Az ajánlásokat is tartalmazó tanulmány

a tízezer főnél nagyobb lélekszámú és a járási székhelyként működő településeink épületei klímaváltozással szembeni sérülékenységének vizsgálatát teszi majd lehetővé.

A módszertanfejlesztés keretében a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszerben (NATéR) alkalmazott sérülékenységvizsgálati modell alapján többek között országos szintű épülettipológiát dolgoznak ki, és meghatározzák több mint kétszáz hazai település sérülékenységi besorolását a csapadék, a szél és a hőingadozás mutatóinak összefüggésében.

A klímaváltozás épületekre gyakorolt hatásának pontos mérhetősége érdekében definiálják azokat a mutatókat, amelyek meghatározók a legfontosabb éghajlatváltozási tényezőkkel szembeni kitettség szempontjából, majd az alkalmazkodóképesség szintjeit megállapítva a sérülékenység besorolására ötfokozatú skálát állítanak fel.

Az önkormányzatok és helyi döntéshozók számára hasznos

összefoglaló dokumentum 2019 februárjára véglegessé váló anyaga

a 2016 óta működő NATéR-be épül majd be, mint az épületállomány klímaváltozással szembeni sérülékenységének becslését segítő modul.

A települési önkormányzatok ezzel a módszertannal, az indikátorokkal és az egyes településeken a helyi adatok behelyettesítésével már jobban kalkulálhatnak saját épületállományuk klímaváltozással szembeni sebezhetőségével, ami hozzájárul a település alkalmazkodóképességének növeléséhez.

Neked ajánljuk
Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk 2021-ben kilőtt a fejlett államok szén-dioxid-kibocsátása Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam