2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Merkel: el kell érni a klímavédelmi célokat

A Németországot sújtó aszály és hőség azt mutatja, hogy az éghajlat nem csak Afrikában vagy a sarkvidéken változik, ezért is fontos teljesíteni a klímapolitika területén 2030-ra kitűzött európai uniós (EU-) célokat, amelyeket nem szükséges megváltoztatni – mondta Angela Merkel német kancellár egy televíziós interjúban.

A német kormányfő az ARD országos köztelevízióban vasárnap sugárzott interjúban elutasította Miguel Arias Canete éghajlat- és energiapolitikáért felelős uniós biztos javaslatát, amely szerint az EU-nak 2030-ra nem 40 százalékkal, hanem 45 százalékkal kellene csökkentenie az üvegházhatású gázok szén-dioxidban számolt kibocsátását 1990-hez képest.

Mint mondta, „nem nagyon boldog” az ilyen javaslatoktól, mert „nincs értelme állandóan új célokat kijelölni”. Számos EU-tagállamnak a jelenlegi célok elérése is nehéz. Németországban is sok teendő van, a többi között végre kell hajtani egy „közlekedéspolitikai fordulatot” – hangsúlyozta Angela Merkel.

A rendkívül meleg és csapadékszegény nyári időjárással kapcsolatban kiemelte: a rendkívüli időjárási jelenségek gyakoriságának növekedése azt jelzi, hogy „a klímaváltozás nemcsak Afrikában, az Északi-sarkon vagy a Déli-sarkon zajlik, hanem nálunk is”. Ezért is készít a szövetségi kormány egy önálló klímavédelmi törvényt, amely a 2030-ra kijelölt célok eléréséről szól.

Az EU a világ harmadik legnagyobb üvegházgáz-kibocsátója Kína és az Egyesült Államok után, évente nagyjából 4,5 milliárd tonnával, az EU-ban pedig Németország áll az első helyen, hozzávetőleg 900 millió tonnával. Hozzátette: azzal számol, hogy ennek a fordulatnak a részeként jelentősen felgyorsul az elektromos meghajtású járművek terjedése Németországban.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Németország klímapolitikai eszközrendszere Az Alpok magasabban fekvő területeit is érinti a klímaváltozás Németországban villámgyorsan kellenek a villámöltők Vad Szigetköz – A szárazföldi delta (természetfilm) Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Tisztességes munka és gazdasági növekedés
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam