2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy tudós állítja: tényleg nem véletlenül volt ilyen meleg a nyár

Szokatlanul meleg idő köszöntött be idén nyáron, több helyen olyan hőmérsékleti értékeket produkálva, amelyekre korábban még nem volt példa. Bár a köznyelv minden szélsőséges időjárási körülményt a klímaváltozásnak igyekszik tulajdonítani, a tudósok nagyon óvatosan fogalmaztak – egészen eddig.

A Wired beszámolója szerint Friederike Otto, az Oxfordi Egyetem Környezetvédelmi Intézetének (ECI) igazgatóhelyettese saját elemzéseit használva bizonyítható kapcsolatot vélt felfedezni a szokatlan nyári forróságot okozó hőmérsékleti értékek, valamint a klímaváltozás között.

Ehhez Otto több száz szimulációt futtatott le két éghajlati modellen. Ilyen modellekkel szokták az időjárás-jelentésekben szereplő becsléseket is megadni. Ezekben sokféle változó szerepel – például légnyomás, csapadék, szél, hőmérséklet –, és egy változó értékének átírása végül mindent befolyásol. A tudós egyik modellje a jelenlegi viszonyainkat mutatja, a másikban pedig csak egyetlen változóhoz nyúlt hozzá: az üvegházhatású gázok koncentrációját úgy állította be, mintha nem növekedett volna az 1900-as évektől kezdve. A két modellel több száz szimulációt futtattak le, hogy megnézzék, milyen az időjárásunk a klímaváltozás hatásaival és milyen lenne nélküle.

A Európa északi részét sújtó hőhullám kapcsán igen egyértelmű eredmény született:

az emberek által okozott globális felmelegedés hatására az elmúlt időszakban mért extrém hőmérsékleti viszonyok előfordulásának esélye duplájára ugrott.

A klímaváltozás nélküli világban tehát feleekkora eséllyel lenne ilyen extrém az időjárás. A valószínűség pedig minden egyes tizedesfoknyi felmelegedés hatására tovább emelkedik.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Az ENSZ-főtitkár több határozott lépést követelt a világ vezetőitől Zöld Tusa: mit tesz a klímaváltozás ellen Magyarország? Egyre többet kóstál a légkörbe pumpált szén-dioxid Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam