2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Forradalmi vállalást tettek a nagyvárosok – Minden épületet átalakítanak

A világ 19 nagyvárosának vezetői ígéretet tettek arra, hogy 2050-ig a település minden épületét karbonsemlegessé teszik, hogy mérsékeljék a klímaváltozást. A szén-dioxid-kibocsátást a lehető legkisebbre csökkentik, a maradékot pedig ellentételezik. 

Londontól Tokióig 19 polgármester tett ígéretet arra, hogy olyan szabályozásokat vezetnek be, melyek eredményeképpen 2030-ra minden új épület karbonsemleges lesz, 2050-re pedig a már létező épületeket is ilyenné teszik. A kötelezettségről szóló egyezményt London, Koppenhága, Johannesburg, Los Angeles, Montreal, New York, Newburyport, Párizs, Portland, San Francisco, San José, Santa Monica, Stockholm, Sydney, Tokio, Toronto, Tshwane (Pretoria), Vancouver és Washington város írta alá. A klímaváltozás például a tengerszint emelkedése miatt több város, köztük New York létét fenyegeti.

A házak, irodák és más épületek számlájára írható a városi területek által kibocsátott üvegházhatású gázok több mint fele

 – közölte csütörtökön a C40 Cities Climate Leadership Group (C40), a felmelegedés elleni harcban a világ mintegy 90 városát tömörítő szervezet. Londonban, Los Angelesben és Párizsban az arány még magasabb, mintegy 70 százalék.

New York City Fotó: pixabay.com

A szakértők szerint a cél megvalósítható, de több városnak kell csatlakoznia ahhoz, hogy elérhetővé váljanak a párizsi klímaegyezmény célkitűzései. A 2015-ben 195 ország által aláírt dokumentum célul tűzte ki, hogy a globális felmelegedést lehetőség szerint az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokon vagy legalább 2 Celsius-fok alatt kell tartani. A legnagyobb kihívás annak megakadályozása, hogy a fejlesztők felületesebb munkát végezzenek a kiadások csökkentése érdekében a mai építkezéseken, ezáltal a költségeket a jövő generációira hárítsák – mondta Eric Lounsbury, a Carbon Trust nevű környezetvédelmi tanácsadó cég igazgatója.

A karbonsemlegesség eléréséhez az energiafogyasztást minimalizálni kell, jellemzően szigeteléssel, energiatakarékos (például LED-es) világítással és smart megoldásokkal, illetve passzívház-technológiával, az energiát pedig megújuló, tiszta erőforrásokkal kell biztosítani.

Neked ajánljuk
Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét Sikerült télen megmászni a „vad hegyet” (videóval) Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma? Sokakon segítettek a tatabányai civilek Különleges napelem növényi hulladékból
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam