2019. június 26., János, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Százmilliókat fenyeget tápanyaghiány a légköri szén-dioxid miatt

Az emberi tevékenység nyomán egyre növekvő légköri szén-dioxid-koncentráció miatt veszítenek tápanyagtartalmukból bizonyos gabonafélék, ami 175 millió embernél okozhat cinkhiányt és 122 milliónál fehérjehiányt a század közepére – figyelmeztetnek a Harvard Egyetem kutatói.

Pixabay

A kutatásunkból egyértelműen kiderül, hogy

az olyan hétköznapi döntéseink, mint hogy hogyan fűtjük az otthonunkat, mit eszünk, hogyan közlekedünk és mit vásárolunk, csökkentik az élelmiszereink tápanyagtartalmát, és veszélyeztetik más népek, illetve a jövő nemzedékeinek egészségét

– mondta Sam Myers, a Nature Climate Change folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője.

A szakemberek szerint egy olyan környezetben, ahol a szén-dioxid globális légköri átlagkoncentrációja 550 ppm (milliomod térfogatrész) értéket mutat, a termények fehérje-, vas- és cinktartalma 3-17 százalékkal lehet alacsonyabb, mint a jelenlegi, a 400 ppm-et kicsivel meghaladó érték esetén – írja az MTI.

Ezért a magas légköri szén-dioxid-koncentráció tápanyagban szegényebb terméshozamot eredményez. A tanulmány szerint

2050-re, amikor a légköri szén-dioxid-koncentráció várhatóan eléri az 550 ppm körüli értéket, a bolygó lakosságának 1,9 százalékánál, vagyis 175 millió embernél jelentkezhet cinkhiány, és 1,3 százaléknál, vagyis 122 millió embernél fehérjehiány. 

Emellett 1,4 milliárd nő és gyerek étrendjében csökkenhet 4 vagy több százalékkal a vasbevitel, ami növelheti a vérszegénység és más betegségek kockázatát.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a már most tápanyaghiánnyal küzdő több milliárd ember állapota tovább súlyosbodhat a jövőben a kevésbé tápláló növényi élelmiszerek miatt.

Neked ajánljuk
Robotok lesznek az első számú mezőgazdasági munkaerők Minden országban hasonló változások kellenek ahhoz, hogy a Föld élhető maradjon „Műanyag kéreg” képződik a part menti sziklákon az óceánok szennyezettsége miatt Alakor, tönke, tönköly – Újból elterjesztenék az ősgabonafajtákat A „Bereg tüdeje”, a Bockerek-erdő
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam