2019. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több hőségnappal kell számolnunk nyaranta

Idén nyáron egy, de szokatlanul hosszú hőségperiódus volt Magyarországon – írta legfrissebb elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat, kiemelve: a klimatológiai adatsorokat vizsgálva a 20. század vége óta jelentősen emelkedik a hőségnapok száma hazánkban.

Az 1970-es évek nagyon kiegyenlített nyarain a hőségnapok száma – amikor a hőmérséklet 30 Celsius-fok felé emelkedik – még a tízet sem érte el. A 2000-es években számuk nemegyszer a 35-40-et is meghaladta.

Idén is nagyon magas lesz a hőségnapok száma országos átlagban. Míg a korábbi nyarakon rendszerint több, de rövidebb hőhullámból adódott a relatíve magas szám, 2018 nyarán egy szokatlanul hosszú hőségperiódus volt tapasztalható. A július végén kezdődött hosszú kánikulának egy augusztus 24-én érkező hidegfront vetett véget.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján Mezőkovácsházán, Püspökladányban és Szeghalom (Töviskes) településen július 24. és augusztus 25. között 33 egymást követő napon a napi maximum-hőmérséklet elérte vagy meghaladta a 30 fokot.

Erre a 20. század eleje, a megbízható meteorológiai mérések kezdete óta nem volt példa Magyarországon.

Az Alföld délkeleti részén is sokfelé kiemelkedően hosszú volt a hőségperiódus: Derekegyházon, Dombegyházon, Szikáncson és Sarkadon 32, a Békés megyei Eleken 31, Makón, Szegeden és Békéscsabán 28 napon keresztül megszakítás nélkül volt 30 foknál melegebb.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Az erdők különleges jelentőségéről és a klímaváltozásról beszélt Áder János Sopronban Kilenc magyar város csatlakozott a globális klímatüntetéshez A klímavédelem jó befektetés Élő Bolygónk mobilapp: neked fejlesztve! Ember és természet fesztiválja Gödöllőn
Tovább a forrásra: propeller.hu
Vissza
Hírfolyam