2021. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szeptembertől az izzók 20 százalékát kell kivezetni

A Világítástechnikai Társaság elnöke szerint a magyar fényforráspiacon mintegy 20 százalékot képviselhet a halogéntermékek aránya, amelyeket szeptember 1-je után környezetvédelmi okokból ki kell vezetni a piacról.

Nagy János elmondta, hogy Magyarországon egyedül a Tungsram foglalkozik halogénizzók gyártásával, a kereskedők pedig igyekeztek feltölteni készleteiket, mert egy ideig még lesz rá kereslet. 

Az Európai Bizottság rendelete alapján 2018. szeptember elsejétől Európában betiltják a halogénizzókat, helyette a LED-es technológiát kell alkalmazni, a raktáron lévő készletet azonban még értékesíteni lehet.

Vámos Zoltán, a Tungsram-csoport általános világítástechnikáért felelős igazgatósági tagja elmondta, szerinte a világítástechnikai gyártóknak is volt idejük felkészülni az új helyzetre, hiszen a közösségi rendelet 2009-ben született, előkészítése azóta zajlik, a Tungsram pedig termelését évek óta ennek szellemében irányítja.

Fényfestés a Tungsram Váci úti irodaházán Fotó: Mónus Márton, MTI

Hangsúlyozta, a Tungsram a globális piacon prémium európai márkaként lép fel, a vállalat többnyire exportálja világítástechnikai termékeit, a termelés 95 százalékát 100 különböző országban értékesíti. Mint mondta, LED-termékeik értékesítése évről évre 30 százalékkal nő.

Vámos kiemelte, a Tungsram keresi azokat az utakat, ahol a világítástechnikai termékek hozzáadott értékkel hoznak hasznot. A magyar vállalat jelentős szerepet kíván betölteni a hazai és nemzetközi okosváros-projektekben, amelyekhez például már most is gyárt úgynevezett smart-ready LED-lámpatesteket, amelyek képesek arra, hogy szenzorokat, Wi-Fi-berendezéseket, kamerákat fogadjanak be, és ezzel egy okoshálózat gerincét alkossák a közterületeken.

A halogéntechnológia kivonásának környezetvédelmi oka van, a halogénizzók ötször annyi energiát használnak, mint a LED-es fényforrások, illetve jóval több hőt termelnek.

Szakértők szerint a halogének kiszorításával 15 millió tonnánál is több szén-dioxid-kibocsátást lehet évente megtakarítani Európában.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 3. rész – Valaha tanya (videó) Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat A Tisza teljes hosszában feltérképezte a szeméthelyzetet a PET Kupa Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam