2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kalkulátorral számolhatjuk ki, mennyivel lett melegebb városunkban

Csodálatos infografikán tanulmányozhatja bárki, milyen hatással volt városa átlagos hőmérsékletére a globális felmelegedés, mióta megszületett. A kutatásból azt is megtudhatjuk, hogy a magyar fővárosban 2050 körül már legalább nyolcszor annyi kánikulai nap lesz évente, mint 80 évvel korábban.

A New York Times infografikájából például kiderül, hogy egy budapesti születésű negyvenéves magyar kisgyermekkorában évente legfeljebb 3 kánikulai nappal kellett számolni átlagosan. Mára a 32 fokos hőséget meghaladó napok száma évente ennek a négyszerese. A kalkulátort itt lehet kipróbálni.

Fotó: Pexels.com

A trópusi éghajlaton, például az indonéziai Jakartában vagy a mexikói Cancúnban élők már negyven éve is kánikulában töltötték az év felét. Újabb negyven év múlva viszont már a kétharmadát, 8 hónapot fognak izzadni a 32 Celsius-fok feletti hőségben. A mediterrán térségben élők számára jóformán az egész nyár elviselhetetlenül meleg lesz majd.

Az egyre tovább tartó hőhullámok különösen az időseket, a csecsemőket és a krónikus betegséggel élőket veszélyeztetik, de nem kíméli például a szabadban dolgozó fizikai munkásokat sem.

A szibériai Verhojanszkban vagy az attól délkeletre, Oroszország tengermelléki területén fekvő Vlagyivosztokban negyven évvel ezelőtt gyakorlatilag ismeretlen volt a kánikula. Manapság viszont évente legalább egy kánikulai nap biztos van, a 29-30 Celsius-fokos napok pedig kis túlzással már meglepetésszámba sem mennek. Újabb negyven év múlva akár már hetekig is el lehet majd lenni fürdőruhára vetkőzve a Csendes-óceán vlagyivosztoki strandjain. Más kérdés, hogy a zavartalan napfürdőzés ez esetben a leégésen kívül is kellemetlen következményekkel járhat.

A szakemberek a globális felmelegedés egyik legnagyobb veszélyének ugyanis a szibériai altalaj kiolvadását tartják, ami nemcsak a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok felszabadulását gyorsíthatja fel exponenciálisan, hanem a gázmolekulákkal együtt palackból szabaduló szellemek módjára kelhetnek világ körüli útra halálos járványokat okozó vírusok is. Minél hosszabb időre kúszik 20, pláne 30 fok fölé a hőmérséklet a környéken, annál nagyobb veszély leselkedik a Szibériában élőkre, és nem csak rájuk.

Neked ajánljuk
A vírus és a klímaváltozás ellen is nemzetközi szolidaritásra lenne szükség Egyre gyakoribbak és pusztítóbbak az óceáni hőhullámok A klíma érzékenyebb a légköri szén-dioxidra, mint gondolták – a felmelegedés is nagyobb lehet Kék Bolygó Podcast: A világ detektívüvegen keresztül Leginkább a csomagolóanyagok és a műanyag palackok szennyezik az óceánokat
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam