Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 5., Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

USA: Elutasította a bíró a kormányt perelő klímaaktivista fiatalok keresetét

Nincs veszve az ügy, hiszen az Egyesült Államokban több kereset is parkol a bíróságokon: a fiatalok azt sérelmezik, hogy a kormány megsértette alkotmányos jogaikat azzal, hogy nem biztosít nekik élhető klímát. Egy ígéretesebb kereset a múltra vonatkozóan marasztalná el az amerikai kormányt.

Legalább fél tucatnyi olyan ügy tárgyalása van folyamatban az USA-ban, többek között Floridában és Alaszkában, melyeket

fiatal vagy kiskorú klímaaktivisták nyújtottak be, hogy így kényszerítsék rá a kormányt és az amerikai elnököt: tegyen a klímavédelemért, ahelyett, hogy kiléptetné az USA-t a párizsi klímaegyezményből.

A bírósági hercehurcákhoz az Our Children’s Trust nevű civil szervezet nyújt jogi segítséget.

A mostani ügyben Michael Scott washingtoni bíró mondta ki, hogy elutasítja a keresetet, mely a jövőre vonatkozott: a felperesek arra kérték a kormányt, hogy Washington állam a 2050-re előirányozott 50 százalékos emissziócsökkentés helyett ambiciózusabb dekarbonizációs célok mellett kötelezze el magát. A keresetet februárban nyújtották be.

A bíró azzal utasította el a keresetet, hogy az emissziócsökkentés eldöntése nem a bíróság, hanem a politikusok feladata.

Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy döntése nem veszi el a fiatal aktivisták kedvét a klímavédelem propagálásától.

Fotó: flickr.com/Joe Brusky

A többi, folyamatban lévő keresetnek is az a célja, hogy erősebb klímavédelmi intézkedéseket húzzanak ki a szövetségi vagy a tagállami kormányzatokból. A legnagyobb esélye a „Juliana kontra U.S.” keresetnek van, melyben 21 fiatal felperes azzal vádolja a szövetségi kormányt, hogy megsértette alkotmányos jogaikat, amiért nem kezelte megfelelő szigorúsággal a légszennyezést,

s ezzel nem biztosította a hatékony klímavédelmet, és nem biztosítja a jövő generációk számára sem az élhető éghajlatot.

Ezt a keresetet 2015-ben nyújtották be és itt nyilvánvalóan a kormány múltbeli tevékenysége is érintve van, ezért több esély van rá, hogy a bíró helyt ad neki.

2018 júliusában a Legfelsőbb Bíróság elutasította Donald Trump beadványát, mellyel le akarta állíttatni ezt a pert.

Neked ajánljuk
Valószínűleg az „évszázad legrosszabb éve volt” a tavalyi Ausztráliában A klímavédelmi tárgyalásoknak is keresztbe tehet a koronavírus terjedése? Romániában is országos erdősítési kampány kezdődött A karanténból ingyen elkóborolhatunk a könyvek univerzumába Kivilágított ablakok biztatták a világ nagyvárosait
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam