2019. május 22., Júlia, Rita
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb NASA-fotón látszik a felmelegedés drámai hatása

Az északi féltekén izzasztó nyár volt az idei, de az egész bolygón rekordokat döntögettek a hőhullámok, amit a kanadai Kluane Nemzeti Parkban található Lowell-gleccser is megérzett.

Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) és az Európai Űrügynökség (ESA) műholdjai is rögzítették, hogy a júliusi hónap négy forró napja alatt a gleccser egész télen felhalmozódott hómennyisége egyszerűen leolvadt, majd hómocsárrá lett. Két héttel később a felgyűlt víz is elpárolgott – írta a 24.hu a NASA közlése alapján.

Az olvadás négy napjában a hőmérséklet 17 fokkal magasabb volt az átlagnál.

A felső fotón világoskékkel jelölték a fagyott részeket, az olvadás utáni felvételen sötétkékkel már annak leolvadt maradványai láthatók. A helyzet meglehetősen drámai – Mauri Pelto, gleccserekkel foglalkozó tudós elmondása szerint még sosem látott példát arra, hogy ilyen gyorsan gyűljön fel tó leolvadt hóból.

Íme a 2018. július 22-én és július 26-án készült két felvétel:

Fotó: NASA
Fotó: NASA
Neked ajánljuk
A légkondicionáló mégsem csak a klíma ellensége lehet? A tétlenség százmilliókat tehet hontalanná Elégedetlenek az unió klímapolitikájával A műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német fejlesztési miniszter Lefotózták az első tisztán elektromos Škodát
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam