2020. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb NASA-fotón látszik a felmelegedés drámai hatása

Az északi féltekén izzasztó nyár volt az idei, de az egész bolygón rekordokat döntögettek a hőhullámok, amit a kanadai Kluane Nemzeti Parkban található Lowell-gleccser is megérzett.

Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) és az Európai Űrügynökség (ESA) műholdjai is rögzítették, hogy a júliusi hónap négy forró napja alatt a gleccser egész télen felhalmozódott hómennyisége egyszerűen leolvadt, majd hómocsárrá lett. Két héttel később a felgyűlt víz is elpárolgott – írta a 24.hu a NASA közlése alapján.

Az olvadás négy napjában a hőmérséklet 17 fokkal magasabb volt az átlagnál.

A felső fotón világoskékkel jelölték a fagyott részeket, az olvadás utáni felvételen sötétkékkel már annak leolvadt maradványai láthatók. A helyzet meglehetősen drámai – Mauri Pelto, gleccserekkel foglalkozó tudós elmondása szerint még sosem látott példát arra, hogy ilyen gyorsan gyűljön fel tó leolvadt hóból.

Íme a 2018. július 22-én és július 26-án készült két felvétel:

Fotó: NASA
Fotó: NASA
Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén Az egyetemek is csatlakoznak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez A napenergia a legolcsóbb energiaforrás
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam