2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás ellen továbbra is

A héten rendezik meg a Global Climate Action Summit elnevezésű rendezvényt San Franciscóban. Ez az egyik legnagyobb nemzetközi találkozó, amely eddig a klímaváltozás ügyével foglalkozott. Az esemény célja, hogy elindítsa azokat a gyorsan meghozandó intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik a 2015-ös párizsi klímamegállapodásban vállalt globális célkitűzések teljesítését. A globális felmelegedés elleni küzdelem csak minden érdekelt fél közreműködésével sikerülhet.

A párizsi klímamegállapodásban a nemzetközi közösség arról állapodott meg, hogy 2 Celsius-fokban – ideális esetben 1,5 Celsius-fokban – korlátozzák a globális átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodás előtti szinthez képest.

E célból a megállapodásban részt vevő országok kormányai azt a feladatot kapták, hogy dolgozzák ki a saját klímavédelmi akciótervüket. 

Az egyes országok kormányai azonban egyedül nem tudják a kitűzött célt elérni.
Ebben mindenkinek szerepet kell vállalnia, beleértve az államigazgatás összes szintjét, az üzleti élet vezetőit, a befektetőket és a civil társadalmat is.

Eddig nem látott szemlélet alakult ki a világban az alacsony szénfelhasználású, a klímát védelmező jövő iránt, amelyet dinamikus zöldgazdaság, virágzó társadalom és egészséges környezet jellemez.

Egy idén megjelent jelentés szerint 2017-ben az erőművi kapacitások nettó növekedésének 70 százalékát megújuló energia biztosította. Az Under2 Coalition elnevezésű kezdeményezés keretében több mint kétszáz ország, régió és helyi kormányzat vállalt kötelezettséget arra, hogy az 1990-ben mért szinthez képest 2050-re legalább 80 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Zöld színnel világították meg a párizsi Diadalívet 2016. november 4-én, miután azon a napon hatályba lépett a párizsi klímamegállapodás. Az egyezmény értelmében a csatlakozó 195 ország 2 Celsius-fok alatt akarja tartani az iparosodás előtti mértékhez képest a légkör felmelegedését Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

A városok szintén bizonyítják, hogy képesek a klímaváltozás elleni harcban vezető és innovatív szerepet betölteni.

New York arról döntött, hogy a legszennyezőbb épületei közül 14 500-at átépít. A kínai Sencsen az első város lett a világon, ahol a tömegközlekedésben használt buszállomány teljesen elektromos járművekből áll. A brazíliai Curitiba a városi élelmiszer-termelés új modelljét vezette be.

Az üzleti életben több mint hétszáz vállalat tett klímavédelmi vállalásokat, továbbá 289 befektető csatlakozott az öt évre szóló Climate 100+ kezdeményezéshez, amely a világ legnagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátó vállalatai ellen lép fel a klímaváltozást mérséklő intézkedések javítása, az emisszió csökkentése és a klímaváltozással kapcsolatos pénzügyi beszámolók erősítése céljából.

Ennek eredményeképpen a zöldkötvények kibocsátásának globális értéke idén elérheti a 300 milliárd dollárt.

Kutatók szerint a globális szén-dioxid-emisszió terén 2020-ban fordulópontnak kell bekövetkeznie, ha az évszázad közepére el akarjuk érni a karbonsemlegességet. Ez azt jelenti, hogy az emisszió mértékének elég alacsonynak kell lennie ahhoz, hogy az erdők, a talaj és más természetes rendszerek felszívhassák.

Eddig mintegy ötven ország érte vagy érhette el emissziós csúcsát, és több állam is hamarosan csatlakozhat hozzájuk. Ez előrelépés, de nem elegendő. Valójában az üvegházhatású gázok még mindig olyan ütemben halmozódnak fel az atmoszférában, hogy hamarosan meghaladjuk az 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést. E szint felett pedig a klímaváltozás legrosszabb hatásai közül néhányat már nem lehet kivédeni. Minden fontos érdekcsoportnak erősítenie kell klímavédelmi elkötelezettségét.

E folyamat elindításához a Global Climate Action Summit és partnerei számos új feladatot fogalmaztak meg, köztük a városi hulladékmentességet vagy az emissziómentes járművek elterjedésének felgyorsítását.

Megtapsolják a küldöttek Francois Hollande francia elnököt (a kivetítőn) beszéde után a klímavédelemről rendezett ENSZ-konferencia utolsó plenáris ülésén a Párizs melletti Le Bourget-ban 2015. december 12-én. Az átfogó klímamegállapodás végleges szövegét ezen a napon terjesztették elfogadásra a küldöttek elé Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Az ilyen törekvések nemcsak a környezetünket védik, hanem lökést adhatnak gazdaságainknak is. A New Climate Economy egyik friss jelentése szerint az alacsony szénfelhasználású gazdaságra való átállás egyedül a közlekedési ágazatban világszerte évente 23 millió munkahelyet teremthet.

Egyedül nehéz cselekedni. A közös fellépés arra ösztönözhet, hogy még több erőfeszítést tegyenek a különböző érdekcsoportok.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam