2020. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bill Gates és Ban Ki-moon közösen lép fel a klímaváltozás ellen

Ban Ki-moon korábbi ENSZ-főtitkár, Bill Gates Microsoft-társalapító és Kristalina Georgieva, a Világbank igazgatója lesz a vezetője annak a jövő hónaptól tevékenykedő globális bizottságnak, amely anyagi eszközökkel és gyakorlati megoldásokkal fogja segíteni az éghajlatváltozás hatásaival küzdő országokat világszerte – írja az MTI alapján az index.hu.

Ban Ki-moon szerint a következő évtizedekben még fontosabbá válik, hogy az emberiség alkalmazkodjon az egyre erősödő hőhullámokhoz, áradásokhoz, aszályokhoz és viharokhoz, és a nemzeteknek muszáj lesz tanulniuk egymástól az éghajlatváltozás hatásait illetően. Hozzátette:

„Az alkalmazkodás olyan globális kihívás, amelyhez határokon átívelő összehangoltságra van szükség.”

A korábbi ENSZ-főtitkár elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen Fotó: World Economic Forum/Wikimedia Commons

A kutatókat, közgazdászokat, városlakókat, gazdákat, polgármestereket és vállalatvezetőket tömörítő Globális Alkalmazkodási Bizottság (Global Commission on Adaptation) célja, hogy működésének két éve alatt megoldásokat keressen az éghajlatváltozás világszerte emberéleteket követelő és gazdasági veszteségeket okozó hatásainak kezelésére.

A kutatók és szakértői csoportok évek óta dolgoznak olyan intézkedéseken, amelyekkel enyhíteni lehet a szélsőségesebb időjárási viszonyok és az emelkedő tengerszint következményeit. A már letesztelt gyakorlati megoldások között szerepel az ellenállóbb haszonnövényekre való áttérés, az áradások esetén mobiltelefonon küldött figyelmeztetések, illetve a városok zöldítése. A szakértők szerint azonban

az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás eddig nem kapta meg sem a szükséges politikai figyelmet, sem az anyagi támogatást.

Ban Ki-moon szerint ez a globális bizottság kulcsszerepet fog játszani az alkalmazkodáshoz szükséges politikai támogatás növelésében.

Neked ajánljuk
Húszmilliárd fát ültet Etiópia Juhász Árpád: Az ember nem tanul a múltból, nem tanul a drámai helyzetekből A Volvo is komolyan veszi a klímaváltozás elleni harcot A COVID–19-járvány tanulságai és egyes fenntarthatósági vonatkozásai Már Japánban is fizetni kell a műanyag szatyrokért
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam