2018. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Lézerekkel bombázza a Földet a NASA új műholdja

Felbocsátották a NASA legújabb tudományos műholdját egy kaliforniai légibázisról. A szatellit 280 milliárd forintnak megfelelő összegből készült, és képes arra, hogy lézeres távolságméréssel háromdimenziós képet rajzoljon bolygónk felszínéről, főleg a sarki jégtakaróról, ami alapvetően befolyásolhatja a földi időjárást is.

Utolsó alkalommal emelkedett a magasba a Delta 2-es hordozórakéta a kaliforniai Vandenberg bázisról szombaton. A rakétacsaládot 29 év után vonják ki a szolgálatból. Ez idő alatt számtalan műholdat juttattak a világűrbe, de ilyen eszközzel indították útnak a marsjárókat is.

Most egy tudományos eszköz volt a szállítmány.

Az egymilliárd dollárból készült ICE-2-műhold a klímaváltozás jelenségeit figyeli majd.

Az ICESat-2 küldetése során a Föld gleccsereinek, jégtakaróinak és tengeri jegének változó magasságát vizsgálja Fotó: climate.nasa.gov

Lézersugarai másodpercenként 10 ezerszer pásztázzák a földfelszínt, segítségükkel háromdimenziós képet alkot bolygónkról. Egy-egy terület méréseit 91 naponta megismétli, így

a kutatók centiméternyi pontossággal megállapíthatják a sarki jégtakaró vastagságának változásait. Márpedig ezek a jelenségek minden ember életét befolyásolják a Földön.

Szeptember az első tavaszi hónap a déli féltekén, a chilei főváros, Santiago de Chile közelében található sípályák többségét azonban már augusztusban be kellett zárni. A síelők legnagyobb bánatára ugyanis a hó eltűnt az Andok 2 ezer méteres magasságban fekvő lejtőin is. Az olvadó hótömeg miatt ugyanakkor szokatlanul magas a folyók állása. A szakemberek szerint azonban

nem szabad örülni a vízbőségnek, ugyanis a most elolvadó havat és jeget nem fogja pótolni semmi sem.

Fotó: nasa.gov

Az éghajlatváltozás érthető módon világszerte az érdeklődés középpontjában álló téma. Éppen a múlt héten rendeztek San Franciscóban nemzetközi klímakonferenciát, ahol kutatók mellett üzletemberek és több ország vezető politikusai is rész vettek.

Neked ajánljuk
Ejtették New York keresetét az olajóriásokkal szemben Több ezren tüntettek Franciaországban a klímaváltozás elleni hatékony fellépés érdekében Megvan a módszer, amellyel a búza hatszor is teremhet évente Új eldobható termékek kerülhetnek tiltólistára az Európai Unióban Hogyan lehetek környezettudatos? (videó)
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam