2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Úgy tűnik, eldőlt, hogy a klímaváltozással csak alulról szerveződve harcolhatunk

A múlt héten tartottak a klímaváltozásról egy négynapos konferenciát San Franciscóban. A Global Climate Action Summit egyik legfelkapottabb eseménye Harrison Ford amerikai színész beszéde volt, aki Donald Trumpra célozva arról beszélt, hogy ne kapjon hatalmat olyan ember, aki nem hisz a tudásban.

Trump nem igazán hisz a klímaváltozásban, és tavaly be is jelentette, hogy az USA-t visszalépteti a párizsi klímaegyezménytől. A szerződést aláíró 195 ország arra vállalt kötelezettséget, hogy a légkör felmelegedését 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest. Az egyezmény amúgy nem tűnik túl sikeresnek, ahogy a korábbi, nemzetek közötti klímaegyezményeknek sem sikerült megfordítani vagy akár csak megállítani a folyamatot.

Trump döntése azonban mégsem jelenti azt feltétlenül, hogy az USA nem fog megfelelni a vállalásának, amely szerint 2025-ig 26 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátását.

Jerry Brown kaliforniai kormányzó és Michael Bloomberg volt New York-i polgármester megalakította az America’s Pledge nevű csoportot, amelyhez több mint háromezer város, állam, vállalkozás és egyéb csoport csatlakozott önkéntesen, céljuk, hogy alulról szerveződve érjék el az USA korábbi vállalásait.

Jerry Brown beszéde a San Franciscó-i konferencián 2018. szeptember 13-án, a háttérben Michael Bloomberg Fotó: ijpr.org

A múlt heti San Franciscó-i konferencián is több önként bejelentett vállalás hangzott el a klímaváltozást leginkább katalizáló szénhidrogének visszaszorítására. Ezekben az volt a közös, hogy nem a világrendszert formálisan meghatározó nemzetközi szervezetek tagjaitól, a szuverén nemzetállamoktól származtak, hanem jellemzően kisebb, lokális entitásoktól: városoktól, régióktól és vállalkozásoktól.

Persze, mivel itt nem kötelezően betartandó célokról, hanem önkéntes vállalásokról van szó, a szereplők könnyebben köteleződnek el. Igaz, emiatt nehezebb ezeket a vállalásokat megkülönböztetni a cégek vagy városok-régiók PR-tevékenységétől.

Az egyik legnagyobb indiai cégcsoport, a Mahindra Group bejelentette, hogy karbonsemleges lesz. Több cég pedig, mint az Adobe vagy a Dell, azt vállalta, jelentősen csökkenti a károsanyag-kibocsátását. Ehhez kapcsolódik, hogy

Kalifornia korábban azt vállalta, hogy 2045-ig teljes mértékben zöldenergiából állítja elő az áramszükségletét.

Ennek amiatt van komoly jelentősége, mert ha önálló ország lenne, Kalifornia lenne az ötödik legnagyobb gazdaság a világban, pár hónapja nagyobb mint az Egyesült Királyság.

Kaliforniai tervek arról, hogy 2045-ig teljes mértékben zöldenergiából állítják elő az energiaszükségletüket Forrás: pv-magazine-usa.com

A Quartz erről szóló cikke szerint egyre több hasonló bejelentés történt a közelmúltban. Miután a nemzetközi klímaegyezményeknek nem sikerült áttörést elérniük, úgy tűnik, egyre inkább alulról építkezve, lokálisan próbálkozunk megállítani a klímaváltozást. A San Franciscó-i klímakonferencia már tudatosan is azzal foglalkozott, hogy mit lehet tenni az erőtlen, motiválatlan államok helyett. Többek között a Yale Egyetem és a holland kormány szakemberei egy kutatást is elvégeztek, amely szerint

jóval sikeresebb tudna lenni a káros anyagok visszaszorításában egy alulról építkező folyamat, mint a felülről érkező törvényi előírások.

Neked ajánljuk
Az ausztrál hírszerzők már negyven éve figyelmeztettek a klímaváltozás veszélyeire Európa a fenntarthatóság éllovasa A szőlőtermesztés fajtahasználata a klímaváltozás közepette Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: ngreport.com
Vissza
Hírfolyam