2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Klímaforradalom – kihívások és megoldások” címmel tartott előadást az államfő

A veszélyeket kendőzetlenül számba véve Áder János a körforgásos gazdaság térnyerésének fontossága mellett arról is beszélt, miért is reményteli, hogy 2016 óta már több befektetés érkezik a megújuló energiába, mint a fosszilis energiahordozók kitermelésébe. 

Az a migráció, amit eddig Európában láttunk, nagyságrendekkel kisebb annál, mint ami várható. A klímaváltozás következtében fokozódó migrációs nyomás során 400-500 millió ember kelhet útra – mondta Áder János köztársasági elnök a debreceni Kratochvil Károly katonai középiskola diákjainak tartott előadásán. Az államfő felhívta a diákok figyelmét arra is, hogy leendő szakmájuk mellett olyan területeken is helyt kell majd állniuk, amire talán ma még nem is gondolnak.

A migráció miatt a határvédelem a következő években a korábbinál nagyobb terhet jelent majd a katonáknak, de emellett a rekordárvizek, aszálytüzek elhárításában való közreműködés, illetve egészségügyi járványok esetén a karanténok, a rend biztosításával összefüggő teendők is megsokasodnak.

A rendhagyó tanóra elején az államfő beszélt a világ különböző pontjain pusztító nyári erdőtüzekről és hatalmas árvizekről, s arról, hogy Magyarországon a nyáron 33 napon keresztül folyamatos volt a hőhullám, amire korábban nem volt példa. Az okok között megemlítette a népességnövekedést: amíg az első világháború után 2 milliárd volt a Föld népessége, ma 7,7 milliárd, 2050-re pedig eléri a 10 milliárdot.

Áder János előadása a debreceni Kratochvil Károly katonai középiskolában Fotó:  MTI / Czeglédi Zsolt

Külön szembetűnő a városi népesség növekedése: 1950-ben nyolc 5 milliót meghaladó népességű nagyváros volt a világon, 2015-ben már 48, köztük 10-20 milliós gigapoliszokkal,

s ezzel együtt nőtt a fogyasztás, az energiafelhasználás, a károsanyag-kibocsátás. Drámainak nevezte a szén-dioxid-szint emelkedését, ami összefügg a földfelszíni hőmérséklet-növekedéssel. Szemléltetésül felidézte:

hárommillió évvel ezelőtt fordult elő, hogy a hőmérséklet 3 fokkal haladta meg a jelenlegit, s akkor – a legóvatosabb becslések szerint – 9 méterrel nőtt a tengerek vízszintje.

Beszélt arról is, hogy a népességnövekedést kétszeresen haladta meg a vízfelhasználás növekedése, miközben az édesvizek mennyisége ugyanannyi. A vízhiány 2050-re 40 százalékos lesz ahhoz képest, amennyire szükség lenne, amiből súlyos konfliktusok származhatnak.

Áder János elmondása szerint gyakoribbá válnak az áradások és az aszályok a világban, felgyorsul a víz körforgása (a hidrológiai ciklus), romlik az élelmiszer-termelés biztonsága, felgyorsul a tengerek savasodása, a jégtakaró olvadásával emelkedik a tengerszint, s mindezek következtében erősödnek a társadalmi konfliktusok. Utóbbira példaként említette a szíriai háborút, amit 3 éves aszály előzött meg, hozzájárulva a tömeges migrációhoz.

A klímaváltozás veszélyezteti a stabilitást, növekednek a természeti katasztrófák okozta károk, az egészségügyi kockázatok: légszennyezés, vízszennyezés, a termőtalaj pusztulása.

A megoldások között sorolta fel a köztársasági elnök a „körforgásos gazdaság” térnyerését,

ami azt jelenti, hogy amit eddig hulladékként kezeltek, arra újrahasznosítható erőforrásként kell tekinteni. Ennek során előadásában számos ígéretes magyar találmányt is megemlített.

Áder János a rendhagyó tanórán - amelyen a debreceni katonai középiskola csehországi testvérintézményének diákküldöttei is részt vettek - kérdésre válaszolva "óriási felelőtlenségnek" nevezte, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a fosszilis energia (szén, olaj) kitermelésének javára lazították a környezetvédelmi előírásokat.

Ezzel összefüggésben megjegyezte: "nem biztos, hogy aki a legnagyobb kárt okozta, az lesz a legnagyobb elszenvedője, de (az intézkedések) társadalmi kárát meg kell fizetnie mindenkinek".

Ugyanakkor "nem reménytelen" a helyzet: 2016 volt az első év, amikor a megújuló energiába már többet fektettek, mint a fosszilisba, s ez a tendencia azóta is folytatódik

– mondta Áder János Debrecenben, a Klímaforradalom - kihívások és megoldások címmel tartott előadásán.

Neked ajánljuk
A gazdasági növekedés visszafogása nélkül lehetünk klímasemlegesek? Egy évvel elhalasztják az ENSZ-klímakonferenciát Vízből lesz a jövő aranytömbje? Füstbe ment egy rossz szokás A pálmaolaj vagy a betiltása a kevésbé fenntartható?
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam