2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

23 vidéki magyar város csatlakozott az Under2 klímavédelmi koalícióhoz

Budapest után a 23 magyar vidéki várost tömörítő Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) is csatlakozott az Under2 klímavédelmi koalícióhoz. A szövetség tagjai 2023-ig mintegy 100 milliárd forint értékben hajtanak végre a klímavédelmet szolgáló beruházást, korszerűsítést.

Minderről Szita Károly, Kaposvár polgármestere, az MJVSZ elnöke számolt be budapesti sajtótájékoztatóján. A városok egyebek mellett

megújuló energiaforrást használó távfűtési rendszereket építenek ki, napelemparkokat létesítenek, a közösségi közlekedés korszerűsítésére gázüzemű buszokra cserélik járműveiket, az elektromos autók használatát ösztönző töltőállomásokat és elektromos kerékpárhálózatot hoznak létre.

Az Under2 koalícióban részt vevő országok. A karikák jelölik a városi és helyi aláírókat, a zölddel jelzettek a csatlakozók, a kékkel jelzett területek az állami és regionális aláírók Fotó: theclimategroup.org

Az önkormányzati tulajdonú épületeket szigetelik, lecserélik a nyílászárókat és korszerűsítik a fűtést. Arról is döntöttek, hogy hat dunántúli város (Kaposvár, Tatabánya, Zalaegerszeg, Dunaújváros, Veszprém és Szombathely)

létrehoz egy parkot, ahol képesek lesznek közösen tárolni a napelemek által megtermelt energiát.

Szita Károly megjegyezte: a megyei jogú városokban kétmillió ember él, és az ezeket tömörítő MJVSZ a jövőben élharcosa kíván lenni a klímavédelemnek.

Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója úgy fogalmazott: „amikor klímavédelemről, klímaváltozásról beszélünk, általában globális folyamatok lebegnek szemünk előtt, pedig az igazi, bennünket érintő hatások akkor válnak láthatóvá, ha a települések szintjén tudjuk és értjük, hogy miről van szó”. 

A települések szintjén értelmezve válik láthatóvá, hogy a jó klímavédelem életminőséget, technológiaváltást, versenyképességet, együttműködési képességet és jövőképet jelent

– tette hozzá. Fontosnak nevezte, hogy az Under2 mozgalom történetében először fordul elő, hogy valakik szövetségként, együttműködő közösségként csatlakoznak hozzá.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke (b) és Tarlós István főpolgármester (b2) Áder János köztársasági elnökkel folytatott találkozójukon a Sándor-palotában 2018. május 14-én. Az államfő a nemzetközi klímavédelmi együttműködésben való részvételről tárgyalt a főpolgármesterrel és a megyei jogú városok képviselőivel
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A 2015-ben alakult nemzetközi klímavédelmi szövetség tagjai vállalják, hogy

2050-re 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó szén-dioxid-kibocsátásukat az 1990-es évek értékeihez képest.

Az MJVSZ vezetői szeptember 12-én, az egyesült államokbeli San Franciscóban megrendezett klímacsúcson írták alá csatlakozásukat az Under2-hoz.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam