2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minden eddiginél fenyegetőbb jelentést tett közzé az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete

A testület szerint éveink maradtak csak arra, hogy átalakítsuk a világgazdaságot, különben a klímaváltozás súlyos, azonnali következményeivel kell számolnunk. A jelentést a Föld negyven országából érkező 91 tudós állította össze, akik több mint 6000 tudományos kutatás eredményeit dolgozták fel. 

Az IPCC hétfői jelentése szerint ha minden a jelenlegi irányba halad tovább, már 2040-re súlyos élelmiszerhiányra, továbbá egyre gyakoribbá váló pusztító erdőtüzekre kell felkészülnünk. A természettudósokból és klímakutatókból álló testület jelentése az első, ami a 2015-ös párizsi klímaegyezmény megkötése óta készült, és a szakértők mostani megfogalmazása szerint sokkoló megállapításokat tartalmaz, olyanokat, melyeket a témával foglalkozók pár éve sem gondoltak volna.

A szerzők szerint ha a károsanyag-kibocsátás a jelenlegi tempóban zajlik tovább, akkor az atmoszféra 1,5 Celsius-fokkal lesz melegebb 2040-re, mint az ipari forradalom előtt volt, ennek következtében pedig egész partszakaszokat önthet majd el a tenger, és jóval gyakoribbá válhatnak a szárazságok, illetve a szélsőséges időjárási jelenségek, ami pedig sokak elszegényedéséhez vezethet.

A katasztrófa elkerüléséhez az egész világgazdaság pár éven belüli teljes átalakítására lenne szükség. A tanulmány szerzői szerint azonban, ugyan technológiailag erre még lehetne is esély, de arra kevés, hogy a törekvés kellő politikai támogatást is kapjon. Például nagyon jelentős szénadót kellene bevezetni, 2100-ig tonnánként akár 27 ezer dollárra felvitt értékkel, de egy ilyen javaslat jó eséllyel nem menne át sem az amerikai, sem a kínai kormányon.

A jelentés kitér arra is, hogy a jelenlegi kormányzati vállalások egyszerűen nem elégségesek ahhoz, hogy megakadályozzuk az 1,5 fokos emelkedést 2040-re. Egyben felvetnek számos javaslatot, amire még feltétlenül szükség lenne a következmények enyhítésére, úgymint jelentős mértékű erdőtelepítési programok világszerte, átállás elektromos közlekedésre, valamint a szén-dioxidot befogó technológiák terjedése. De a legjelentősebb lépés a károsanyag-kibocsátás csökkentése kellene legyen: a 2010-es értéknek mintegy 45 százalékát lenne csak szabad a levegőbe engednie az emberiségnek 2030-ra.

Sőt, 2047-re gyakorlatilag teljesen szénsemleges gazdaságra kellene átállni az egész világon, és akkor is csak 66 százaléknyi esélye lenne annak, hogy a század végéig sikerül a másfél Celsius-fokos emelkedésen belül maradni.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
A klímaváltozással szembeni közös fellépést sürgette az ENSZ-főtitkár Klímacsúcsot szervez decemberre London és az ENSZ ENSZ-jelentés: a világ nem teljesítette a biodiverzitási célokat Brüsszeli vita az agrárium miatt a klímastratégia kapcsán Óriási delfinmentés történt Ausztráliától délre (videókkal)
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam