2018. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minden eddiginél fenyegetőbb jelentést tett közzé az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete

A testület szerint éveink maradtak csak arra, hogy átalakítsuk a világgazdaságot, különben a klímaváltozás súlyos, azonnali következményeivel kell számolnunk. A jelentést a Föld negyven országából érkező 91 tudós állította össze, akik több mint 6000 tudományos kutatás eredményeit dolgozták fel. 

Az IPCC hétfői jelentése szerint ha minden a jelenlegi irányba halad tovább, már 2040-re súlyos élelmiszerhiányra, továbbá egyre gyakoribbá váló pusztító erdőtüzekre kell felkészülnünk. A természettudósokból és klímakutatókból álló testület jelentése az első, ami a 2015-ös párizsi klímaegyezmény megkötése óta készült, és a szakértők mostani megfogalmazása szerint sokkoló megállapításokat tartalmaz, olyanokat, melyeket a témával foglalkozók pár éve sem gondoltak volna.

A szerzők szerint ha a károsanyag-kibocsátás a jelenlegi tempóban zajlik tovább, akkor az atmoszféra 1,5 Celsius-fokkal lesz melegebb 2040-re, mint az ipari forradalom előtt volt, ennek következtében pedig egész partszakaszokat önthet majd el a tenger, és jóval gyakoribbá válhatnak a szárazságok, illetve a szélsőséges időjárási jelenségek, ami pedig sokak elszegényedéséhez vezethet.

A katasztrófa elkerüléséhez az egész világgazdaság pár éven belüli teljes átalakítására lenne szükség. A tanulmány szerzői szerint azonban, ugyan technológiailag erre még lehetne is esély, de arra kevés, hogy a törekvés kellő politikai támogatást is kapjon. Például nagyon jelentős szénadót kellene bevezetni, 2100-ig tonnánként akár 27 ezer dollárra felvitt értékkel, de egy ilyen javaslat jó eséllyel nem menne át sem az amerikai, sem a kínai kormányon.

A jelentés kitér arra is, hogy a jelenlegi kormányzati vállalások egyszerűen nem elégségesek ahhoz, hogy megakadályozzuk az 1,5 fokos emelkedést 2040-re. Egyben felvetnek számos javaslatot, amire még feltétlenül szükség lenne a következmények enyhítésére, úgymint jelentős mértékű erdőtelepítési programok világszerte, átállás elektromos közlekedésre, valamint a szén-dioxidot befogó technológiák terjedése. De a legjelentősebb lépés a károsanyag-kibocsátás csökkentése kellene legyen: a 2010-es értéknek mintegy 45 százalékát lenne csak szabad a levegőbe engednie az emberiségnek 2030-ra.

Sőt, 2047-re gyakorlatilag teljesen szénsemleges gazdaságra kellene átállni az egész világon, és akkor is csak 66 százaléknyi esélye lenne annak, hogy a század végéig sikerül a másfél Celsius-fokos emelkedésen belül maradni.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Lesújtó eredmények világszerte az éghajlatváltozás elleni harcban Katowicében az emberiség jövőjéről döntenek Az aszály miatt adják el lányaikat az afgán szülők Kínai támogatással épül szénerőmű Szerbiában Napelemekkel fedik be a svájci autópályát
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam