2020. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit tesz a világpolitika az emberi civilizációért?

A környezetpolitika konfliktusok és kompromisszumok mentén alakul. Gyakran fölmerül a kérdés a természetvédelemmel kapcsolatban: csak lokálisan nem működik elég hatékonyan, vagy európai, esetleg globális jelenségről van szó?

Az ENSZ 2017-es számításai szerint 7,6 milliárd ember él a Földön. A bolygó lakosságának legalább 85 százaléka úgy gondolja, hogy

a természet megőrzése fontos, csökkenteni kell a károsanyag-kibocsátást, az egészségmegőrzés és a távlati fejlődés fontosabb a rövid távú gazdálkodási céloknál,  illetve legalább a 80-as éveknek megfelelő környezetminőségi állapotok között szeretne élni.

Ennek ellenére az emberiség (a legtöbb esetben jogszerűen megválasztott döntéshozókon keresztül) a fenti célokkal ellentétes hatást fejt ki az életterére vonatkozóan.

A világgazdaság az érintettek töredékének piaci érdekei mentén alakul.

Világunk és társadalmunk radikális változásokon megy keresztül, amely legnagyobbrészt az elmúlt 25-50 év környezetpolitikájának köszönhető Fotó: ng.hu

A legjelentősebb globális problémák, amelyek civilizációnkat veszélyeztetik:

 • Biodiverzitás csökkenése.
 • Klímaváltozás.
 • Túlnépesedés.
 • Vízhiány.
 • Élelmiszerhiány.
 • Kultúrák eltűnése, az emberiség szokás- és tudásbázisainak degradációja.
 • Betegségek, válsághelyzetek, háborúk gyors terjedése a globalizáció adta lehetőségek miatt.

A vízhiány, az élelmiszerválság és egyéb korlátok háborús konfliktusok kialakulásához vezetnek, így a jövő generáció fejlett műszaki megoldásaiba és empátiájába vetett remények szertefoszlanak. Ha a jelenben nem tudjuk kezelni a problémákat, úgy rohamosan csökken az esély, hogy felülkerekedjünk rajtuk.

Pár évtizeddel ezelőtt a klímaváltozásról mint Columbo feleségéről, egy távoli ismeretlenről beszéltek. Aztán 2003-ban csak Európában 60 000 ember halt meg a hőhullámok következtében,

és ez csak a kezdete volt a milliók életét követelő eseményeknek, amelyek kézzelfogható, számszerűsíthető mellékhatásai voltak a folyamatnak.

2017-től elérkeztünk az óceáni áramlatok, a jégtakaró és a biodiverzitás laikusok számára is érzékelhető gyors átalakulásához, a kutatók nagy része pedig közelgő fordulópontot sejt az események mögött.

Az ENSZ jelentése szerint a civilizációnkat alapjaiban veszélyeztető globális változások ellen hozott rendelkezések betartásának esélye mindössze 5 százalék.

A légköri szimulációk elképzelhetetlen számítástechnikai kapacitással és adatmennyiségből valósulnak meg az utóbbi években, ami soha nem látott lendületet adhat a környezet- és természetvédelemnek Fotó: NASA

(A NASA fotója itt tekinthető meg teljes méretben.)

1989 novemberében 67 ország csatlakozott volna a klímaegyezményhez az USA vezetésével, de a politikai légkör ezt már nem tette lehetővé, a lobbierő pedig beszivárogtatta embereit a döntéshozók közé.

A tudósok többsége szerint az volt az a pont, ahol az emberiség elveszítette a harcot a kevesek pillanatnyi érdekeit előtérbe helyező politikával szemben.

Azóta a természeti területek jelentős részét elvesztettük, a klímaváltozást kiváltó anyagokból több került a légkörbe, mint amennyit a merészebb vizsgálatok jósoltak. Napjainkban sokkal nehezebb megoldást találni, mint valaha.

Tudósok által felállított egyszerűsített lista a problémák mérsékléséhez:

 • Meg kell fékezni az emberi populáció növekedését.
 • Csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását.
 • Ösztönzi kell a valóban megújuló energiaforrások használatát.
 • Meg kell védeni a még fennmaradt élőhelyeket.
 • Meg kell állítani az állatvilág pusztulását.
 • Korlátozni kell az inváziós, adott területre káros fajok terjedését.

Bakó Gábor klímavédelmi cikksorozatának részei itt olvashatók teljes terjedelmükben:

1. Az erdők és a gyepterületek klímaszerepe

2. Ökoszisztéma-szolgáltatások beárazása, avagy az emberiség jövőjének egyik legnagyobb kihívása

3. Eltékozolt egészség, Magyarország szennyezett területei

4. Mit tesz a világpolitika bolygónk védelméért?

Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén A klímaváltozás kapcsán az egyik kulcsszó az alkalmazkodás Így készül a házi légfrissítő gél
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam